Ponedeljak 24.03.2014.
03:15
blic.rs

Kako je crnac preživeo u nacističkoj Nemačkoj?

Tamnoputi Nemac prošao je pakao u Hitlerovoj Nemačkoj: Teodor Mihael
 

Mihael se seća da su posle pada Berlina i Rusi i Amerikanci bili krajnje nepoverljivi prema njemu i da su ga sumnjičili za kolaboraciju. "Otvoreno su me pitali: "Zašto si ti još živ? Šta si za to uradio?“ A ja sam mislio da se bar meni po licu vidi da nisam mogao imati nikakve veze s nacistima", kaže Mihael.

Oženio se Nemicom

Posle rata se oženio Nemicom i osnovao porodicu. A kad je Nemačka obaveštajna služba 70-tih godina zaključila da je ponovo zanima Afrika, bili su joj potrebni tajni agenti na terenu. Boja njegove kože prvi put je postala prednost.
"Problematična domovina je tražila moju saradnju. Konačno sam joj pripadao", ne bez ponosa kaže Mihael.

Da je drugačiji, shvatio je rano. Od treće godine sa ocem je nastupao u takozvanoj izložbi naroda, koju su u to vreme imali svi veći nemački cirkusi: uz Eskime s Grenlanda i Indijance iz Amerike, njih dvojica su, u suknjicama i s kopljima, predstavljali crnu Afriku.


"Nepoznati ljudi su mi provlačili prste kroz kovrdžavu kosu, njušili me i šaputali: „Je l’ smrdi?", seća se Mihael.


Zbog nacističkih radnih propisa izbačen je iz gimnazije, a nikakav posao nije mogao da zadrži jer su u Nemačkom radničkom udruženju odbili da mu izdaju neophodna dokumenta. Obrazloženje: „zbog negroidnih primesa previše stran rasi“. Preživljavao je radeći kao statista u Gebelsovim egzotičnim propagandnim filmovima, kao što su

Veruje da odgovor na pitanje istražitelja - kako je ostao živ - predstavlja to što su u nacističkoj Nemačkoj crnci bili malobrojni. Za njih nije postojao razrađen plan kao za Jevreje ili Rome.


"Nacisti su govorili: "Sterilisaćemo ih da se ne razmnožavaju, i gotovo", kaže Mihael i seća se da su ga poznanici upozorili da nikako ne ide u bolnicu, ma kako bolestan bio, jer će ga tamo sterilisati, a niko ne bi mario ni ako nestane.

Stekao je i visok čin, ali BND je jedino o čemu ne želi da priča.

2024 © - Vesti online