Subota 22.03.2014.
20:19 >> 21:11h
Beta

Nije joj bilo lako sa dve "Toze nervoze"

EU ne traži od Srbije da prizna Kosovo, niti traži od Kosova da sebe vidi drukčije nego kao suverenu državu (Sleva: Dačić, Ketrin, Tači)
 

Ešton, koja posreduje u pregovorima Beograda i Prištine, povodom svoje uloge u briselskom sporazumu koji su premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači postigli prošlog aprila u Briselu, rekla je da je to njihov sporazum.

"Oni su to uradili. Nisam ja. Ne postoji Ešton-sporazum. Niti će ga biti. To sam im rekla. To je vaš sporazum", rekla je Ešton drugog dana Briselskog foruma u razgovoru sa programskim potpredsednikom nemačkog Maršal fonda, Ivanom Vejvodom.

Ešton je ukazala na to da je kriterijum koji je postavljen za sporazum bio da se unapredi život ljudi na severu Kosova.

Na Vejvodino pitanje kako su se odvijale runde pregovora dve strane, Ešton je rekla da je sve učinjeno da se Dačić i Tači osećaju prijatno.

"Dva veoma nervozna premijera su došla u moj kabinet i to je bila prva prilika u kojoj su se sreli i pričali jedan s drugim... Sve smo učinili da im bude prijatno. Sastanci su uvek bili u mom kabinetu. Mogli su da dovedu koga su hteli...", rekla je Ešton i istakla značaj radnih grupa koje su se svake sedmice mnogo meseci sastajale u Briselu i radile na  tehničkim detaljima spornih pitanja, poput pravosuđa i policijskog sistema.

Ovogodišnji trodnevni Briselski forum nemačkog Maršal fonda počeo je juče, a glavne teme na njemu su Evropa u tranziciji, NATO u tranziciji, s posebnim osvrtom na krizu u Ukrajini, svetska energetska tranzicija i ekonomska konkurentnost, globalna nuklearna bezbednost, kao i situacija u Siriji, Avganistanu, Iranu.

Među učesnicima su bili i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, vršilac dužnosti šefa ukrajinske diplomatije Andrij Deščicja, predsednik ukrajinske Demokratske alijanse za reforme Vitalij Kličko. Prisutni su i šefica tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, predsednik Nove demokratske stranke Boris Tadić, crnogorski premijer Milo Đukanović i mnogi drugi. 

2024 © - Vesti online