Ponedeljak 22.03.2010.
16:58
Tanjug

Građani pozvani na miting povodom NATO bombardovanja

Protestni skup organizuju Srpsko nacionalno veće (SNV) severnog Kosova i Metohije, opštine na severu Kosmeta i kosovsko-mitrovački okrug.

 
Nebo iznad Beograda 1999. godine tokom bombardovanja NATO - a
 


Predsednik SNV severnog Kosmeta Milan Ivanović izjavio je na konferenciji za novinare da će sa mitinga biti poslata jedinstvena poruka o neprihvatanju strategije za sever Kosova i Metohije.


''Sve srpske institucije stoje iza ovoga i poslaćemo poruku zajedništva, da odbacimo ono što ugrožava naše egzistencijalne, nacionalne i državne interese. Najvažnije je da tog dana budemo svi zajedno i da pokažemo da postoji mogućnost stvaranja jedinstvene strategije oko Kosova i Metohije'', rekao je Ivanović.

Ivanović je najavio da će u sredu, 24. marta, pre početka protestnog skupa, predstavnici srpskih parlamentarnih stranaka i delegacije opština i okruga položiti cveće na spomenik žrtvama agresije NATO i albanskog terora u Kosovskoj Mitrovici.

 

Posle mitinga, koji počinje u 14 časova, prema Ivanovićevim rečima, uslediće Marš mira do Zvečana gde će učesnici zapaliti sveće za nastradale u svim napadima na Srbe poslednjih 11 godina.


Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da je cilj predstojećeg protesta da se jednoglasno i nedvosmisleno, bez obzira na političku pripadnost, kaže da je za Srbe neprihvatljiva strategija za sever međunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta i da su institucije u nadležnosti Prištine nelegitimne.


''Borićemo se svim raspoloživim sredstvima i nećemo dozvoliti integraciju u kosovske institucije'', istakao je Nedeljković, koji je pozvao sve partije da na mitingu ne koriste stranačku promociju, već da "pokažemo da imamo za cilj da međunarodnoj zajednici i Prištini kažemo 'ne' Fejtovoj strategiji".


Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da je u proteklom periodu, i pored "razmimoilaženja oko pojedinih stranačkih i drugih tema", postignuto "preko potrebno jedinstvo".


Učešće na mitingu su do sada potvrdili predstavnici DŠ(Slobodan Samardžić), NS (Velimir Ilić), SNS (general Božidar Delić), SPS i DS dok iz SRS i G17 plus potvrde još nema.

2024 © - Vesti online