Ponedeljak 24.03.2014.
08:00
Blic

Opasnosti zimskih guma tokom leta

Potreba za različitim gumama nije teorija zavere, pročitajte i dokaze
 

Testovi pokazuju da je vožnja sa zimskim gumama tokom leta opasna. Poređenjem performansi letnjih i zimskih guma u različitim situacijama, poput kočenja, stabilnosti i buke tokom vožnje, došlo se do zaključka da je vožnja sa zimskim gumama tokom leta i te kako opasna, a i ove gume se na vrućoj podlozi mnogo brže troše.

To sve one koji planiraju da nastave da voze sa ovim gumama dovodi u situaciju da će morati mnogo ranije da ih pazare ponovo kako bi ispoštovali zakonske norme o dubini šare, ali i imali pristojne performanse kada ponovo padne sneg. Takođe, letnje gume su neuporedivo sigurnije i kada pada kiša.

 

Put kočenja se produžava

Test kočenja pri brzini od 100 km/h podrazumevao je da se meri dužina puta kočenja automobila na kojem su prvo bile montirane letnje, a zatim i zimske gume. Automobil sa zimskim gumama na suvoj podlozi imao je put kočenja 48,6 metara. Automobil sa letnjim gumama se na istom testu zaustavio čak devet metara ranije!

Ovde ne treba trošiti reči, jer je svima jasno koliko je opasno kočiti i zaustaviti se sa devet metara zakašnjenja – to je dužina čitave dve velike limuzine! Na istom testu, ali po kiši automobil saletnjim gumama zaustavio se posle 56,1 metra, a sa zimskim mu je trebalo skoro pet metara duže, odnosno 60,7 metara

Vruć asfalt jede zimske gume

Zimska guma je napravljena od mekše smeše kako bi zimi, kada su niske temperature, zadržala svoje performanse i da ne bi očvrsla. Tokom leta, njena mekša smeša ima problem jer se usled vrućine mnogo brže greje i troši. Takođe, utisak iz vožnje je kao da vozite po sunđeru upravo zbog poprečnih kanala na šari zimske gume koji su tu da bi obezbedili bolju trakciju po snegu.

Stabilnost je ugrožena

Kako bi prikazali koje su tačno razlike između zimskih i letnjih guma tokom leta i koliko bezbednost može biti ugrožena, beležena je prosečna brzina potrebna da se prođe jednom unapred određenom krivinom i to prvo sa vozilom na kojem su letnje, a zatim sa istim vozilom na zimskim gumama.

Sa letnjim pneumaticima krivina se prolazila sa 102,6 na sat, a sa zimskim 100,9 na sat. Dakle, razlika u stabilnosti postoji jer zimske gume jednostavno nemaju dovoljno dobro držanje na vrućoj podlozi poput letnje gume i rizikuje se izletanje sa puta.

Bučno i neisplativo

Merenjem nivoa buke došo se do podatka koji kaže da je vožnja sa zimskim gumama tokom leta i dosta bučnija, čime se narušava komfor u vožnji. Uz to, daleko je isplativije imati set zimskih i letnjih guma, nego cele godine voziti zimske koje će se drastično brže trošiti pa ćemo, samim tim, brže morati da kupujemo nove sa propisnom dubinom šare.

2024 © - Vesti online