Subota 22.03.2014.
12:31
Beta

"Osuditi Hrvatsku za genocid"

Antisrpska politike Franje Tuđmana izazvala građanski rat: Miodrag Linta
 

Hrvatsku je potrebno osuditi jer značajan deo hrvatskog društva ne prihvata istinu o događajima između 1990. godine i 1995. godine, naveo je u saopštenju predsednik Koalicije Miodrag Linta u pisanoj izjavi. On je kao neistinitu osudio izjavu šefice hrvatskog pravnog tima Vesne Crnić-Grotić na suđenju u Hagu po međusobnim tužbama za genocid da je Srbija počinila genocid u Hrvatskoj ili je počinjen u
njeno ime
.

"Izjava je neistinita jer proizlazi iz lažnog koncepta da je Hrvatska vodila odbrambeni i pravedan rat, a da je Srbija izvršila agresiju i da su Srbi u Hrvatskoj okupatori na sopstvenoj zemlji", naveo je Linta.

On je istakao da je istina da je separatistička i antisrpska politika režima predsednika Franje Tuđmana izazvala građanski rat sa ciljem uništenja srpskog naroda i stvaranja hrvatske države bez Srba ili sa što manje Srba. "Zbog toga je srpski narod imao legitimno pravo da se brani oružjem od proustaškog režima Tuđmana", naveo je Linta.

Linta je dodao da srpski narod želi iskreno pomirenje s hrvatskim narodom, ali da to nije moguće dok god Hrvatska odbija da prihvati prošlost i reši otvorena pitanja.

"To znači da Hrvatska treba, između ostalog, da vrati oduzeta imovinska i stečena prava proteranim Srbima i Srbima povratnicima (stanove, kuće, poslovne objekte, poljoprovredno zemljište, deviznu štednju, zaostale a neisplaćene penzije) i da plati proteranim Srbima štetu za uništenu, oštećenu i nestalu imovinu", naveo je
Linta.

2024 © - Vesti online