Subota 22.03.2014.
11:48 >> 14:18h
Beta

Predaju baze Rusima i postaju heroji?!

Snage Krima ispraćaju ukrajinske oficire mornarice iz baze u Sevastopolju
 

Šojgu: Pustite ih da na miru odu

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naredio je komandi ruske Crnomorske flote da obezbedi organizovano preseljenje ukrajinskih vojnika koji žele da napuste Krim.

Od više od 18.000 ukrajinskih vojnika na Krimu, njih oko 2.000 je od 21. marta izrazilo želju da ode u Ukrajinu. Do sada je 147 ukrajinskih vojnih jedinica i organizacija ukrajinskih oružanih snaga na Krimu istaklo zastavu Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Zastave ruske mornarice nalaze se na 54 od 67 brodova ukrajinske mornarice, uključujući osam ratnih brodova i jednu podmornicu.

Ukrajinske zastave zamenjuju ruskim
 

"Ta dezinformacija ima za cilj da se širi ideja da će jedinice koje napuštaju Krim biti raspuštene i da će ukrajinsko tužilaštvo protiv svakog vojnika podići optužnicu za veleizdaju", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da su vojnici koji su služili na Krimu "pravi heroji za Ukrajince". Ukrajinske vlasti razmatraju mogućnost da ti vojnici dobiju status vojnih veterana s garancijama i odgovarajućim socijalnim olakšicama, jer su "pružili otpor i pokazali hrabrost".

Nekoliko hiljada ukrajinskih vojnika na Krimu predalo je bez otpora ruskim i proruskim snagama baze i brodove na tom poluostrvu.

2024 © - Vesti online