Subota 22.03.2014.
10:23
Vestionline

Zbog poplave decu pakuju u plastične vreće

Vijetnamski đaci pešaci
 

U provincijskim delovima Vijetnama, gde je infrastruktura ionako u očajnom stanju, poplava je nešto najgore što čoveku može da se desi. U nedostatku mostova i nemogućnosti da čamcima pređu nabujalu reku, jedini način da mali Vijetnamci suvi stignu u školu je da budu zapakovani u plastične džakove.

Takav vid "prevoza" snimila je jedna učiteljica u selu Sam Lang. Na obali nabujale reke đačići ulaze u plastične vreće, a muškarac go do pojasa prevodi ih na drugu obalu.

Dok mu dubina dozvoljava on decu vuče na površini vode, ali kako postaje duboko i za njega džak sa detetom nestaje u mutnoj nabujaloj reci. Vazduha ima tek toliko da izdrži "izranjanje" na drugoj obali. Ovaj svojevrsni skeledžija na suvom "otpakuje" dete i vraća se na drugu obalu po sledeće.

Ako svet jednog dana budu pokorili narodi iz Azije ne treba da se pitamo kako se to desilo. Zamilite u Evropi ili Severnoj Americi ovakvu scenu. I deca i roditelji bi radije ostali u svojim udobnim domovima, kakve u nerazvijenom Vijetnamu nemaju, i čekali da prirodna katastrofa prođe. Ovaktva glad za znanjem i obrazovanjem je u "našem" svetu posustala.

2024 © - Vesti online