Ponedeljak 22.03.2010.
16:17
Tanjug

Rusija i SAD: Uskoro sporazum o ograničenju naoružanja

Preneo dobre vesti: Sergej Rjabkov
 

"Mislim da će narednih dana biti dovršen taj posao", kazao je Rjabkov a prenela je agencija RIA Novosti.

Prilikom susreta u Moskvi, u julu 2009, lideri dve zemlje Barak Obama i Dmitrij Medvedev dogovorili su se da sedam godina od stupanja na snagu budućeg sporazuma nivo strateških nosača bude u granicama od 500 do 1.100 komada, a bojevih punjenja koja oni nose od 1.500 do 1.675 komada.

Govoreći o mogućem mestu za potpisivanje sporazuma, ruski diplomata je rekao da je to pitanje dogovora dve strane i da je teško govoriti o tome dok se ne završi rad na tekstu dokumenta.


Dnevnik "Komersant" piše danas da je za mesto potpisivanja izabran Prag, a ne Kijev, što je inicirao ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.


"Protiv Kijeva istupili su Amerikanci. Oni još ne shvataju sasvim kakva je vlast sada u Ukrajini i nisu spremni na veće zbližavanja. Mada mi nismo bili protiv glavnog grada Ukrajine", rekao je tom listu neimenovani ruski izvor posle prošlonedeljnog boravka američkog državnog sekretara Hilari Klinton u Moskvi.


Novi sporazum treba da zameni START-1, koji su bivši ŠSR i SAD potpisale u julu 1991. a koji je istekao 5. decembra prošle godine.

2024 © - Vesti online