Petak 21.03.2014.
17:40
Srna

Zapad "kulira" radikalni islam u na Kosovu i BiH

Začuđen i zabrinut: Aleksandar Vulin
 

- Meni je veoma teško da razumem kako mogu da se bore protiv Al Kaide u celom svetu osim na Balkanu... U Siriji, prema nekim procenama, ima oko 300 ili više ratnika džihada iz Bosne, Albanije i Kosova, rekao je Vulin za "Džeruzalem post" i dodao da je međunarodna zajednica u velikoj meri prisutna u BiH i na Kosovu, sa hiljadama vojnika i velikom birokratijom, a opet ne obraća pažnju, niti priznaje opasnost od radikalnih islamskih elemenata.

On je napomenuo da u BiH sada postoje vehabijska sela, dok u prošlosti toga nije bilo, da arapski sponzori iz inostranstva često šalju mnogo novca za džamije, škole i bolnice u regionu, ne shvatajući da on odlazi onima koji prihvataju učenja vehabija, što je ocenio da je veoma opasno i kada je reč o Kosovu.

Čuvajte Kosovo, srpsku Judeju!

Vulin je rekao da Kosovo ima ekonomsku i stratešku važnost, ali da je, pre svega, "duša srpskog naroda" i "srpski Jerusalim".

"Mi ne možemo biti Srbi bez Kosova. Tamo je nastajala naša nacija, tamo smo imali prvu državu. Naša najvažnija verska mesta se nalaze tamo. Zato ga najviše volimo. Za Srbe, to je Cion", rekao je Vulin i naveo da Beograd želi rešenje za Kosovo kroz dijalog, ali da je crvena linija da ne prizna Kosovo.

Na pitanje da li brine zbog pojačanog ekstremizma u Hrvatskoj, Vulin je rekao da je veoma zabrinut i zbog činjenice što međunarodna zajednica ne čini ništa da to spreči.

2024 © - Vesti online