Petak 21.03.2014.
10:21 >> 12:52h
Beta

Erdogan blokirao Turcima Tviter

Erdogan pokušava da građanima zatvori usta
 

Erdogan je zapretio da će blokirati Tviter zato što su na društvenim mrežama objavljeni njegovi prisluškivani telefonski razgovora koji ukazuju da bi mogao da bude direktno umešan u skandal o korupciji.

"Ukinućemo Tviter. Baš me briga šta će da kaže međunarodna zajednica", izjavio je Erdogan sinoć pred više hiljada svojih pristalica na predizbornom skupu uoči lokalnih izbora 30 marta.

Predsednik na Tviteru osudio premijera

Turski predsednik Abdulah Gul na svom Tviter nalogu osudio je blokadu te društvene mreže. Veštiji korisnici interneta uspeli su da zaobiđu zabranu i objavljuju komentare na toj mreži, kritikujući ovu odluku premijera, a među njima je bio i predsednik Gul.

"Ne možemo da podržimo potpunu blokadu društvenih mreža. Nadam se da ova situacija neće trajati dugo", napisao je Gul. Šef države je rekao da se blokada može primeniti samo na sajtove čiji rad je predmet sudskih istraga.

Vest da je Tviter blokiran nije zvanično potvrđena u Ankari, ali na vebsajtu Turske uprave za telekomunikacije objavljen su četiri pravne odluke vezane za "twitter.com", među kojima se navodi i mera zaštite na osnovu odluke državnog tužioca Istanbula.

Sa svoje strane korisnici Tvitera daju uputstva kako da se zaobiđe blokada preko tekst servisa mobilne telefonske mreže.

Tokom protekle tri nedelje internetom je kružilo nekoliko tonskih snimaka razgovora u kojima su navodno učestvovali Erdogan, njegovi pomoćnici ili poslovni ljudi. Jedan razgovor je bio navodno i između njega i njegovog sina.

Erdogan je prvo rekao da su snimci montirani, a kasnije je priznao da su neki od njih pravi, što je izazvalo bes opozicije i demonstranata u velikim gradovima, koji traže njegovu ostavku.

Erdogan optužuje svoje bivše saveznike iz islamističkog pokreta muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, da stoje iza istraga usmerenih protiv njegovih bliskih saradnika s ciljem da ga uzdrmaju uoči lokalnih izbora 30. marta i predsedničkih izbora u avgustu. Fetulah Gulen, sveštenik koji živi u SAD veoma je uticajan u turskoj policiji i pravosuđu.

2024 © - Vesti online