Petak 21.03.2014.
08:24
Beta, Vestionline

Oland: Sankcije za 33 Rusa (ostalo ih još 145 miliona)

Mora da bude pronađen put dijaloga: Fransoa Oland
 


"Biće 33 osobe na tom spisku. Rusija treba da shvati da ne može da nastavi ovako i da treba da nađe put dijaloga", rekao je Oland.


Sankcije se sastoje u restrikciji izdavanja viza i u zamrzavanju njihove imovine u EU. Prva grupa od 21 Rusa i Ukrajinaca, na kojoj se nalazi i proruski premijer Krima i komandanta ruske flote na Crnom moru objavljena je u ponedeljak.


Nova lista biće objavljena danas, a dosta je slična onoj koju su uvele SAD, rekao je Oland i dodao da će se odnositi na ruske i ukrajinske zvaničnike koji su imali udela u pripajanju ukrajinskog poluostrva Rusiji.

Nema putovanja, zabranjeno

Pročitajte još:

* Rusi uzvraćaju udarac: Sankcije za SAD

* EU i SAD uvode sankcije Rusima

* Ukrajina uvodi vize Rusima


Predsednik Evrpopskog saveta Herman Van Rompej je rekao da će u nedostatku političkog rešenja sadašnji ruski stav imati i "ekonomske posledice" i najavio da je Evropska komisija zadužena da pripremi "ciljane mere" u tom smislu.


SAD su u četvrtak proširile svoje sankcije na 31 osobu, među kojima su Sergej Ivanov, šef kabineta predsednika Vladimira Putina i njegov veoma blizak saradnik, njegov pomoćnik Aleksej Gromov, kao i predsednik Dume Sergej Nariškin.


Američki predsednik Barak Obama kazao je i da je potpisao novu uredbu kojom se Vašingtonu omogućava da uvede sankcije za ključne sektore ruske ekonomije, ukoliko Moskva ne promeni ponašanje. On je upozorio da bi te mere mogle da imaju "ozbiljne posledice" po rusku ekonomiju.

2024 © - Vesti online