Četvrtak 20.03.2014.
21:11
Mozzart Sport

Liga Evrope: Pirlova bomba za suze Tomovića i Savića

Odlučio pobednika: Andrea Pirlo

Sa velikim optimizmom su u Firenci dočekali revanš protiv najomraženijeg rivala Juventusa i nadali su se da bi onaj gol Marija Gomeza za 1:1 iz prvog meča mogao da bude prevaga u pohodu ka plasmanu u četvrtfinale Lige Evrope, ali je Juventus uspeo da se uzdigne i minimalnom pobedom obezbedi plasman među osam najboljih.


Rivalitet Viole i Stare dame je veliki, pogotovo što se tiče navijača u Firenci, pa je šampiona Italije dočekala paklena atmosfera na Artemio Frankiju. Montela nije branio gol u gostima iz prvog meča već je izveo najjači mogući ofanzivan sastav sa Vargasom i Kuadradom po bokovima, Borhom Valerom, Akvilanijem, Pizarom i Iličićem u veznom redu i Marijom Gomezom u špicu.

Majstorija: Pirlo šalje loptu preko život zida za veliki trijumf Juvea u Firenci


Viola je bila bolji rival u prvom poluvremenu i u nekoliko navrata bila nadomak pogotka. Juventus je strpljivo čekao svoju šansu i dočekao ju je u 70. minutu. Gonzalo Rodrigez je napravio bespotreban prekršaj nad Ljorenteom na ivici šesanesterca i zaradio isključenje. Fudbalski majstor Andrea Pirlo nije propustio takvu priliku. Bombom iz slobodnjaka gađao je pod samo prečku u golmanov ugao i postigao spektakularan gol koji je Juventusu doneo plasman u četvrtfinale i nastavak puta ka finalu koje se igra na njegovom stadionu.

Ceo meč za Fiorentinu odigrali su nekadašnji fudbaleri Crvene zvezde i Partizana, srpski reprezentativac Nenad Tomović i crnogorski Stefan Savić. 

Banfika je umalo od gotovog napravila veresiju i dovela u pitanje plasman u narednu rundu iako je sa 3:1 pobedila Totenhem u gostima u prvom meču. Londonski Pevci su na večerašnji revanš u Lisabon izašli sa kombinovanim sastavom i umalo režirali čudo - 2:2.

Tačka na meč: Strelac Lima i Lazar Marković

Sa Đuričićem i Sulejmanijem u startnoj postavi (Sulejmanija u finišu zamenio Lazar Marković) Orlovi su poveli u 34. minutu kada je posle Salvijevog sjajnog prodora po desnom krilu i centaršuta na peterac, Ezekijel Garaj udarcem glavom zakucao loptu u mrežu. Ipak, Totenhem se nije predavao i uspeo da napravi preokret. U roku od samo dva minuta, Kejn je dva puta asistirao, a Naser Čadli dva puta pogodio za vođstvo Totenhema.

Imao je Gilfi Sigurdson sjajnu priliku u 91. minutu za treći gol Totenhema, ali je Oblak sjajnom intervencijom uspeo da sačuva mrežu Benfike i spreči produžetke i šok za domaću publiku. Kada su gosti svim silama krenuli napred, Benfika je uspela da iskoristi prostor i postavi konačnih 2:2. Lima je bio u prodoru, Sandro ga je srušio i skrivio penal, a Lima je golom iz penala u 93. minutu meča stavio tačku na ovaj uzbudljiv meč.

Slične probleme nije dozvolila Valensija, koja je ubedljiv trijumf iz prvog meča u Bugarskoj, potvrdila minimalnom pobedom nad Ludogorecom na Mestalji. Pablo Alkaser (na slici levo) je udarcem glavom doneo novo slavlje Slepim miševima.

Plzenj se dostojno oprostio od Lige Evrope. Posle teškog poraza u Lionu je bilo jasno da je revanš pitanje formalnosti, ali su Česi ipask uspeli da skupo prodaju kožu. Gomis je posle solo akcije doveo Lion u vođstvo, ali su fudbaleri Plzenja u intervalu od samo dva minuta uspeli da preokrenu rezultat i pobedom završe takmičenje u Evropi ove sezone. Ceo meč za goste iz Francuske odigrao je srpski reprezentativac Milan Biševac.


AZ Alkmar je u Rusiji odbranio minimalnu prednost iz prvog meča protiv Anžija. Revanš je završen bez golova, a vredi pomenuti da je Nemanja Gudelj u prvom poluvremenu pogodio stativu iz slobodnog udarca.

Liga Evrope – osmina finala (revanši):
Anži - AZ Alkmar 0:0 - prvi meč 0:1
Plzenj – Lion 2:1 (0:1) - prvi meč 1:4
/Kolar 60, Tecl 62 – Gomis 45+3/
Valensija – Ludogorec 1:0 (0:0) - prvi meč 3:0
/Alkaser 59/
Benfika – Totenhem 2:2 (1:0) - prvi meč 3:1
/Garaj 34, Lima 90+3 – Čadli 78, 79/
Fiorentina – Juventus 0:1 (0:0) - prvi meč 1:1
/Pirlo 71/
21.05 Napoli – Porto - prvi meč 0:1
21.05 Salcburg - Bazel - prvi meč 0:0
21.05 Betis - Sevilja - prvi meč 2:0

2024 © - Vesti online