Četvrtak 20.03.2014.
17:30 >> 22:02h
Beta, Telegraf

Prorusi zauzeli tri ukrajinska vojna broda

Prorusi "aktivni": Prilikom zauzimanja korvete "Kmelnicki" u Sevastopolju došlo je do pucnjave, ali nije bilo žrtava
 

Napetost u tom regionu i dalje je visoka, uprkos oslobađanju ukrajinskog mornaričkog komandanta kog su prethodno držale proruske snage, prenosi Asošiejted Pres (AP). Po rečima fotografa AP-a sa mesta događaja, prilikom zauzimanja korvete "Kmelnicki" u Sevastopolju došlo je do pucnjave, ali nije bilo žrtava.

17:41 - Postoji mogućnost da Rusija planira da nastavi da šalje vojsku na ukrajinsku teritoriju, rekao je u ukrajinski predstavni pri UN-u u Ženevi Jurij Klimenko govoreći diplomatama o stanju ljudskih prava u Ukrajini. "Postoje naznake da je Rusija na putu da izvede vojnu intervenciju punih razmera na istoku i jugu Ukrajine", rekao je Klimenko.

Pored toga, proruske snage takođe su zauzele brod "Luck" i "Termopilj", a ukrajinsko Ministarstvo odbrane još se nije oglasilo povodom tih događaja.

Zamenik ukrajinskog ministra odbrane Leonid Polijakov optužio je ruske trupe da konstantno prete da će napasti vojne baze u kojima su ukrajinske trupe, prenela je novinska agencija Interfaks.

* Ruska vojska dobila pojačanje: Suhoj 34 i zvanično deo avijacije

* Duma ratifikovala sporazum sa Krimom

* Teške reči u SB: Rusija je lopov, ali Krim nije vaš

Ukrajinski ambasador u Ujedinjenim nacijama (UN), Juri Klimenko, u Ženevi je upozorio na brzo pogoršanje odnosa između Ukrajine i Rusije, tvrdeći da izgleda da se Rusija priprema za vojnu "invaziju" u više oblasti u Ukrajini.

Klimenko je rekao da postoje "indicije da je Rusija na putu da pokrene punu vojnu intervenciju na istoku i jugu Ukrajine" otkako je anektirala Krim. On je dodao da je njegova tvrdnja zasnovana na informacijama dobijenim od nevladinih organizacija.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, u obraćanju nemačkom parlamentu, rekla da EU priprema dodatne sankcije i da je održavanje foruma grupe osam vodećih svetskih ekonomija (G-8), planirano za jun ove godine u Sočiju, suspendovano na neodređeno vreme.

2024 © - Vesti online