Četvrtak 20.03.2014.
10:12
Vestionline

Prošla golgotu od Sirije do Nemačke da bi ispunila jednu želju

Starica je svoj dom napustila pre sedam meseci zajedno sa svojim sinom Kenanom i došla do Turske, a potom i do Grčke gde je provela poslednja dva meseca. Prema propisima Evropske unije, izbeglice moraju da zatraže azil u prvoj zemlji članici u koju stignu, što predstavlja veliki teret upravo za mediteranske zemlje, poput Grčke. 

Portparol Kancelarije za migrante i izbeglice, Kristof Sander, rekao je da je odluka da Sabriju Kalaf prebace u Nemačku stigla posle članka o starici, pripadnici sirijske kurdske manjine, koji je osvanuo u jednim nemačkim novinama početkom ovog meseca. Reportaža je privukla pažnju jednog pravnika koji je zamolio nemačkog predsednika Joakima Gauka da interveniše i ubrza birokratski proces.

Nemačka se obvezala da će primiti 10.000 sirijskih izbeglica, najviše od svih zemalja EU. Prema Ujedinjenim nacijama, u poslednje tri godine, otkako je sukob počeo, iz Sirije je izbeglo oko dva miliona ljudi, većinom u susedne države. Do kraja godine broj bi mogao da se udvostruči.

2024 © - Vesti online