Četvrtak 20.03.2014.
14:03
J. L. Petković - Vesti

Rašić pravi partiju "umerenih Srba" na Kosovu

Nenad Rašić: Vrata nove strane otvorena su svima, pa i Beogradu
 



- Često se dešavalo da su političke interese Srba na Kosovu zastupali oni koji nikada nisu ovde živeli, pa nisu imali najadekvatniju sliku o životu Srba. Mi to imamo i razumemo okolnosti života ovde - kaže Rašić za "Vesti".

Dobili američku podršku

Rašić je u Vladu Kosova ušao kao kadar Samostalne liberalne stranke čiji je lider Slobodan Petrović, a pre oko godinu dana je iz stranke izašao.
- Kod nas je došlo do nerazumevanja povodom ukidanja rezervisanih mesta u kosovskom parlamentu (mesta namenjena manjinama). Smatramo da nisu zaštitili prava i interese naše zajednice u kosovskom parlamentu. Mi smo oformili lobi grupu koja radi u paralamentu i van njega, i dobili smo podršku država Kvinte i SAD da ta mesta ostanu - kaže Rašić.

On dodaje da će nova stranka učestvovati na predstojećim kosovskim izborima, a na pitanje da li očekuje podršku i saradnju vlasti iz Beograda, Rašić kaže da su "vrata svima otvorena".


- To znači i Beogradu. Često je ta komunikacija bila jednosmerna, da se iz Beograda samo poruči šta ovde treba da se radi. A mi želimo dvosmernu komunikaciju, da Beograd pokaže razumevanje za našu situaciju. Jer, bilo koja tenzija da se desi, sve se to slomi preko naših leđa, leđa kosovskih Srba - kaže Rašić.


On objašnjava i da je za srpsku zajednicu važno da bude i u kosovskom parlamentu i vladi kako bi bio "zakružen proces od donošenja zakona do njegovog sprovođenja u institucijama".


- Ako mi ne zaštitimo prava i interese građana, i ne napravimo uslove za održivi opstanak, onda je džaba naša politika.

2024 © - Vesti online