Četvrtak 20.03.2014.
15:01
J. Arsenović - Vesti

Mlađa na estradu, Voja u penziju?

Povratak gitari: Mlađan Dinkić

Može li stranka doslednog programskog načela, ali nadasve neprikosnovenog lidera, koji je DSS i osnovao pre 22 godine, preživeti Koštuničino povlačenje iz politike i odlazak u penziju?


- Rezultat u Beogradu, gde je DSS prešao cenzus, može da govori o tome da ova stranka nije bez budućnosti, mada je očigledno da će morati da razmisle da li je, osim lidera, potrebno nešto menjati i u pogledu političkog programa ili će ostati dosledni političkoj neutralnosti - komentariše najavu smene u vrhu DSS-a Miodrag Radojević, saradnik Instituta za političke studije u Beogradu.


I dok predsednik LDP-a Čedomir Jovanović zbog debakla svoje stranke ne pominje ni "o" od ostavke i lične odgovornosti, Mlađan Dinkić prvi je od lidera stranaka koje nisu prešle cenzus najavio povlačenje, i to i sproveo prekjučerašnjom ostavkom na mesto predsednika Ujedinjenih regiona Srbije. Zbog tog gesta pobrao je čestitke mnogih koji njegovo političko i pre svega ekonomsko bitisanje u poslednjih 13 godina ocenjuju kao kobno po srpsku privredu i finansije.

Dinkić kaže da će se vratiti ili na Ekonomski fakultet, gde je pre ulaska u politiku radio kao asistent, ili će se prepustiti uživanju i muzičkoj produkciji. On, međutim, ostaje član URS-a pa Miodrag Radojević Dinkićev odlazak ocenjuje kao simboličan.

Aleksandar Popović i Vojislav Koštunica
 


- On će zadržati uticaj na rukovodstvo stranke i njegov formalan odlazak neće doprineti promenama unutar partije - smatra Radojević.


Do izbora novog rukovodstva URS kooridiniraće dosadašnji zamenik Veroljub Stevanović i potpredsednica Verica Kalanović.
 

"Svilen gajtan" za Đilasa

Za razliku od Nove demokratske stranke gde je iluzorno očekivati preispitivanje odgovornosti Borisa Tadića budući da stranka postoji nepuna dva meseca, u Demokratskoj stranci je to već sasvim izvesno. Dragan Đilas nije ni nagovestio da bi mogao da podnese ostavku već je ostavio da o odgovornosti čelnih ljudi odluče stranački organi.
Kako su "Vesti" već ranije pisale, njemu odranije "svilen gajtan" priprema Dragan Šutanovac koji je, za razliku od svog kuma Borisa Tadića, sačekao da se izbori okončaju, pa da krene u preuzimanje stranke.

2024 © - Vesti online