Sreda 19.03.2014.
20:16 >> 20:47h
Beta

Ukrajina uvodi vize Rusima

A sve zbog Krima...
 

"Naložili smo Ministarstvu spoljnih poslova da uvede režim viza za Rusiju. Odlučeno je i da se pokrene proces izlaska iz ZND", izjavio je Parubij po završetku sastanka tog saveta. Parubij je još rekao da Ukrajina priprema plan za evakuaciju svojih vojnika i članova njihovih porodica sa Krima.

20:40 - Bela kuća pozvala Moskvu na dijalog sa Kijevom u vezi sa ukrajinskim bazama na Krimu koje su zauzele ruske snage i navela da će Rusija biti odgovorna za bilo kakav incident, javlja AFP.

"Pripremamo mere kako bi vojnici i članovi njihovih porodica koji se nalaze na Krimu mogli brzo da se priključe kontinentalnoj Ukrajini", rekao je Parubij novinarima u Kijevu.

Taj zvaničcnik kazao je i da Ukrajina želi da organizuje zajedničke vojne vežbe sa saveznicima koji su garanti njene nezavisnosti, odnosno sa SAD i Britanijom koje su joj garantovale teritorijalni integritet kada se 1994. odrekla svog nuklearnog arsenala.

"Pozivamo na organizaciju zajedničkih vežbi u Ukrajini ukrajinske vojske i vojski naših saveznika garanta bezbednosti u Ukrajini", rekao je on.

Snage Krima zauzele ukrajinsku bazu u Sevastopolju

* Rasmusen: Rusija preti celoj Evropi

Prethodno je potpredsendik SAD Džo Bajden izjavio u Vilnjusu da će Vašigton odgovoriti na svaku agresiju nad NATO saveznicima, što uključuje i zemlje koje su susedi Rusije.

U upozorenju Moskvi Bajden je, govoreći u Viljnusu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima baltičkih zemalja, rekao da su SAD "apsolutno posvećene" odbrani svojih saveznika. On je dodao i da predsednik SAD Barak Obama namerava da traži konkretnu privrženost od NATO članica kako bi ta Alijansa mogla da očuva kolektivnu bezbednost.

"Rusija ne može da izbegne činjenicu da se svet menja i da odbacuje njeno ponašanje", rekao je Bajden posle sastanka sa litvanskim predsednicom Dalijom Gribauskaite i predsednikom Letonije Andrisom Berzinsom.

2024 © - Vesti online