Sreda 19.03.2014.
17:07 >> 19:27h
Beta

"Šarić nema vezu sa vlastima u Crnoj Gori"

Potpredsedniče crnogorske vlade, smeš li da staviš ruku u vatru da tvoje kolege nisu šurovale sa Šarićem?
 

"Lično bih bio spreman da tvrdim da nema političkih veza između Darka Šarića i njegove kriminalne organizacije sa vlastima u Crnoj Gori. Ali ipak ostavimo postupku koji će se voditi u Srbiji, kroz rad tužilaštva da vidimo je li bilo neke komunikacije i kontakata. Ako je bilo kavih veza neka svako ponese odgovornost za tu vrstu veze", kazao je Marković "Pink M" televiziji.

Ministar pravde, koji je bio uključen u akciju haošenja narko-trgovca, naveo je da je priča o povezanosti Šarića i crnogorske vlasti "dugo opterećivala" Crnu Goru, ocenjujući da su "dugo postojale određene političke strukture koje su imale za cilj da tu priču drze aktuelnom" i da "na taj način kompromituju državu i njene institucije".

Slučaj "Šarić" često je korišćen u unutrašnjim političkim obračunima vlasti i opozicije u Crnoj Gori. Opozicija je optuživala vlast za saradnju sa narko bosom i tvrdila da on

* Odmotava se klupko Šarićevih saradnika

* Pljevljaci tužni što je Šarić uhapšen

* Evropska komisija: Bravo za hapšenje Šarića

finansira predizborne kampanje vlasti, dok je vlast to uporno negirala uzvraćajući stavom da je reč o "pokušaju destabilizacije" zemlje.

Vlastima se zameralo što nisu uhapsile Šarića koji je 2009. godine, kada je zaplenjen sporni tovar kokaina u Urugvaju, bio u Crnoj Gori. Crnogorska policija nije ga uhapsla u januaru 2010. godine kada je za njim Srbija raspisala međunarodnu poternicu, uz obrazloženje da je on Crnu Goru napustio ilegalno, par dana pre nego što je nadležnima u Podgorici dostavljena poterenica.

U spisima crnogorske policije Šarić je tretiran kao jedan od glavnih trgovaca drogom koji je navodno novac od tog ilegalnog posla prao kupovinom nekretnina u Crnoj Gori i Srbiji. Protiv Šarića u Crnoj Gori nikada nije poveden bilo kakav postupak, a oduzeta mu je imovina vredna preko 12 miliona eura.

Njegov brat Duško u Bijelom Polju izdržava zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog pranja novca stečenog švercom droge.

Šarićevo ime svojevremeno je povezivano sa tadašnjim premijerom Igorom Lukšićem i ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom u aferi "listing", kada je podgorički "Dan" objavio listinge koji pokazuju da je narko trgovac navodno kontaktirao pomenute članove
vlade. Lukšić i Roćen su to negirali, a afera "listing" nikada nije rasvetljena do kraja.

Podgorički Portal Analitika obajavio je da je Šarić prebačen u Podgoricu iz Dominikanske Republike, iz grada Punta Kana (Cana).

Šarić je optužen za više krivičnih dela krijumčarenja droge i pranja novca i njegovo pojavljivanje pred sudom zakazano je za 24. mart.

2024 © - Vesti online