Četvrtak 20.03.2014.
03:45
M. Todorović - Vesti

Srpski seljak i tartufi iz magle

Od plantaži tartufa izgleda neće biti mnogo toga, pa će zainteresovani skupocene gljiva i dalje da traže po divljini
 

U jesen 2012. je u Srbiji podignuto 150 plantaža na više od 33 hektara, a dosad je potpisano 400 ugovora na 20 godina, prema kojima se engleska firma obavezala da će sav rod otkupiti. A prvi rod skupocene gljive očekuje se posle treće godine. Oni koji su sumnjičavo odmahivali glavama iznosili su argument - da je to dobro, ne bi nama zapalo!

Plantaže tartufa na sadnicama leske nikle su na jugu Srbije, najviše u okolini Niša poslednjih nekoliko godina u mnogim seoskim gazdinstvima. Pojedinci su u uzgoju tartufa videli veliku šansu za pokretanje porodičnog posla, ali, na njihovu nesreću sve što su uložili, a nije reč o baš malim finansijskim sredstvima i trudu, po svemu sudeći bilo je uzalud. Ovih dana njihova nada u uspešnu proizvodnju i dobar prihod pretvorili su se u neizvesnost i nevericu. Čak će i policija i sud imati posla jer su i prve krivične prijave već stigle u Osnovno javno tužilaštvo, gde je pokrenuta istraga.

Niska cena

Tartuf ili gomoljača je vrsta gljive iz porodice Tuberaceae i jedna je od najisplativijih za proizvodnju. Uspeva pod zemljom, na dubini od desetak do 30 centimetara i izgledom podseća na krompir. Ima specifičan i veoma snažan i prodoran miris. Cena crnog tartufa koji se može naći u okolini Niša u Srbiji je između 40 i 80 evra za kilogram, dok je u Zapadnoj Evropi 10 puta veća, a za kilogram belog tartufa gastronomi plaćaju čak 1.000 evra. Dosad je tartuf pronalažen tri puta u šumama i planinama pored Svrljiga i jednom na Suvoj planini.

- Sa britanskim fondom Grin laboratoris, koji je u našoj zemlji pre dve godine otvorio svoje zvanično predstavništvo, potpisali smo ugovore o saradnji. Prema tvrdnjama ljudi iz ovog fonda, od proizvodnje lešnika i tartufa na 20 ari mesečno bi imali zaradu i do 2.000 evra. Platili smo po 300 evra za izradu elaborata i kupili sadnice mečje leske na čijem je korenu micelijum tartufa. Svaka sadnica imala je svoj sertifikat i upozorenje, odnosno uputstvo za upotrebu - da ne smemo ništa sami da preduzimamo, čak ni da sadnice rukama dodirujemo. Obećana je i stručna pomoć, ali već nekoliko meseci niko se ne javlja - ispričala su nam braća Vladimir G. i Predrag G. iz Jelašnice kod Niške Banje, koja su podnela krivične prijave protiv Grin laboratorisa.


Ovaj britanski fond i dalje je na spisku i zvaničnom veb-sajtu Agencije za privredne registre Srbije. Ali, desetak regionalnih predstavništava, od kojih je jedno u Nišu, ne rade jer, kako nam je rečeno, u centrali u Beogradu skoro pola godine nema nikoga. Regionalni predstavnik Grin laboratorisa za jug Srbije Predrag Ranđelović kaže da su kontakti sa centralom u Beogradu prekinuti prošle jeseni i da od tada ni sa kim nema kontakt. Samim tim ne zna ni šta da kaže onima koji su u Pomoravlju i Ponišavlju zasadili plantaže ili platili izradu elaborata. Jedino je pouzdano da je u prethodne dve godine nekoliko stotina poljoprivrednih proizvođača u Srbiji kupilo 14.700 sadnica lešnika sa micelijumom tartufa u korenu preko ovog fonda koji je misteriozno nestao. Svi su platili po 300 evra za elaborat.


Grin laboratoris DOO Beograd je firma osnovana aprila 2012. godine sa sedištem u Beogradu kao kompanija za balkanske zemlje, a prošle godine je otvorila i predstavništvo u Banjaluci. Najavila je da na Balkanu osniva mrežu potencijalnih saradnika za jedno od najvećih ulaganja u hranu visokog kvaliteta širom Evrope. Kao vlasnik investicionog fonda navodi se Edvard Piter Mers, čovek koga britanski "Gardijan" naziva internet prevarantom koji je osnovao više od hiljadu fantomskih of-šor kompanija i koji sa svojom partnerkom Sarom Petr Mers vodi virtuelnu prevarantsku mrežu firmi.

Unosni biznis

- Kako je plantažno gajenje tartufa na lijeskama moguće samo pod određenim klimatskim uslovima, a Srbija i BiH imaju za to idealne uslove, krenulo se u ovaj bez sumnje, unosan porodični biznis... Plantaža je ekonomski isplativa oko 50 godina, a sakupljanje plodova tartufa obezbeđila je firma i ispraćeno je skladištenjem u hladnjačama direktno na parcelama proizvođača - piše na sajtu firme Grin laboratoris.


Ogorčeni su voćari koji su prošle godine potpisali ugovore sa londonskom firmom Grin laboratoris o proizvodnji tartufa. Oni još nisu videli sadnice lešnika koje u svom korenu imaju i micelijume tartufa. U još težem položaju su voćari koji su tokom 2012. dobili i zasadili lešnike, ali sada ne znaju šta će s njima jer je firma ugašena. Po ugovoru oni ne smeju da tretiraju i prihranjuju sadnice. Da bi one opstale, potrebna je pomoć koju je ova firma trebalo da obezbedi. Voćari ne znaju šta sada da rade jer su "stručnjaci" nestali. Pre nekoliko godina i puževi su propagirani kao veliki, dobar i unosan posao. Naravno, ispostavilo se da je sve bila obična prevara. Međutim, niko nikada nije snosio odgovornost za to.

2024 © - Vesti online