Sreda 19.03.2014.
13:15 >> 16:53h
Blic

Voda u Užicu zagađena - crvima

Džaba Vojska Užičanima pravila novi vodovod kad ljudi sve zagade
 

U saopštenju se precizira da je u uzorcima vode za piće iz vodovoda u Užicu otkriveno prisustvo slobodno-živećih Nematoda, ali u malom broju, do najviše 10 jedinki po litri, "koji prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) nemaju zdravstveni značaj". Zbog toga je Institut Batut preporučio upotrebu jačeg dezinfekcionog sredstva za dezinfekciju vode, poboljšanje postupka filtriranja i redovno čišćenje rezervoara.

Ti organizmi, mikroskopske veličine crvolikog oblika, najčešće su pokazatelj loših sanitarno-higijenskih uslova na postrojenju, uključujući i rezervoare, kao i neadekvatnog tretmana i dezinfekcije vode.

"Ni u jednom od ispitivanih uzoraka nije utvrđeno prisustvo crevnih protozoa, Entamoeba sp. i Giardia sp, kao ni jaja, larvenih oblika i odraslih jedinki parazita koji mogu da izazovu poremećaje zdravlja kod ljudi", navode iz Instituta Batut.

Zamena filterskog peska u Fabrici vode

Direktor užičkog "Vodovoda" Dragan Simić rekao je da će kompletna zamena filterskog peska u užičkoj fabrici vode biti završena za dve do tri nedelje u skladu sa naloženim merama sanitarne inspekcije. Dodao je da se od danas obavlja dopuna filterskog peska u taloženju vode i da je "Vodovodu" naloženo ispiranje rezervoara, dezinfekcija mreže, stalna kontrola hlora u vodi i uzorkovanje vode u češćim intervalima što se, naveo je, sprovodi.

Zavod za javno zdravlje saopštio je u utorak veče da biološko ispitivanje vode za piće, uzorkovane prethodne nedelje, "ukazuje na prisustvo slobodno živećih organizama – nematoda". Podaci dostupni na internetu kažu da su nematodi zapravo paraziti, "valjkasti crvi ili tip beskičmenjaka koji se odlikuje oblim, izduženim, tantkim i nesegmentisanim telom".

Iako u ovoj kući nisu želeli da komentarišu uzrok pojave crva u Sušičkim vrelima, iz kojih 60.000 Užičana pije vodu, objašnjavajući da to nije u njihovom delokrugu posla.

Nezvanično se saznaje da je zagađenje posledica otpadnih voda koje su rečicom Sušicom dospele do podzemnog izvoriša na njenoj levoj obali u ataru sela Tripkova. Vodovod sa Sušičkih vrela izgrađen je i pušten u funkciju početkom februara posle saznanja da je hidroakumulacija Vrutci zaražena cijanobakterijama.

2024 © - Vesti online