Sreda 19.03.2014.
15:03
Đ. Barović - Vesti

Od dvoje Ukrajinaca napravili azilanatski talas?!

Naime, dok Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila saopštava da je registrovano najmanje dvoje azilanata iz ove zemlje, dotle se u Komesarijatu "krste i levom i desnom" tvrdeći da nemaju takve podatke.

Oprečne informacije o izbeglicama iz Ukrajine u Srbiji
 

Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila tvrdi za "Vesti" da je do sada dvoje stanovnika Ukrajine zvanično zatražilo azil u Srbiji, a da još desetak razmišlja o tome.


- Do sada su nam se obratili i ljudi iz Kijeva, područja Donbasa, ali i sa Krima. Njihove priče neodovoljivo podsećaju na one izbeglih zbog ratova na području bivše Jugoslavije. Svi opisuju haos i bezvlašće, kao i strah od naoružanih civila koji haraju gradovima - ističe Đurović. On dodaje da su ove izbeglice Srbiju odabrale i zbog jezika i zato što smatraju da će se tu osećati bezbedno.


- Naravno, Srbiju su odabrali i zbog lakšeg viznog režima. Međutim, potrebno je promeniti zakon ukoliko želimo da uprostimo proceduru koja traje i po pet meseci - napominje Đurović.


Republički komesar za izbeglice Vladimir Cucić ističe za "Vesti" da se Đuroviću "priviđaju Ukrajinci u Srbiji".


- Da bi neko dobio status izbeglice morao bi prethodno barem da to zatraži od naše policije, a ona nema podatak ni o jednom takvom slučaju. Ne znam koji je razlog iznošenja ovih informacija, ali one nisu tačne - ističe Cucić.


Prema njegovim rečima, veliko je pitanje i da li bi se Ukrajinci, u slučaju masovnog napuštanja zemlje, zaista upućivali ka Srbiji.


- Nema zbora da je naša zemlja tranzitna stanica za sve one koji nameravaju da se upute ka Evropi. Ali, Ukrajincima je mnogo brža i jeftinija varijanta da to učine preko Poljske - napominje Cucić.

2024 © - Vesti online