Utorak 18.03.2014.
17:30 >> 18:12h
Srna

Krim: Poginuo ukrajinski vojnik!

Vojska Ukrajine u pripravnosti posle referenduma na Krimu (Foto: Arhiva)
 

Portparol je rekao da su ruske snage napale ukrajinske vojnike i da su se oni zabarikadirali na drugom spratu objekta.

"Štab je zauzet, a komandant je odveden. Oni žele da položimo oružje, ali mi ne namjeravamo da se predamo", rekao je vojni portparol. Mnogi ukrajinski vojni objekti na Krimu su pod kontrolom ruskih snaga već nekoliko sedmica, posle dolaska ruskih trupa na poluostrvo uoči referenduma o pripajanju Krima Rusiji. Očevici su ranije izjavili da u ovom trenutku nema dokaza da iza incidenta stoje ruski vojnici.

Vršilac dužnosti premijera Ukrajine Arsenij Jacenjuk rekao je danas da je sukob na Krimskom poluostrvu, koje je sada pod ruskom kontrolom, ušao u vojnu fazu, te je optužio Moskvu za "ratni zločin" zbog oružanog napada na ukrajinske vojnike.


"Zbog ruske vojske, sukob je postao vojni. Ruski vojnici danas su otvorili vatru na pripadnike ukrajinskih snaga i to je ratni zločin, koji ne zastareva", rekao je Jacenjuk tokom sastanka u ukrajinskom Ministarstvu odbrane.

On je dodao da je naredio vršiocu dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Igoru Tenjuhu da zakaže sastanak sa svojim kolegama iz Velike Britanije, Francuske i Rusije, koje su potpisnice sporazuma iz 1994. godine, prema kojim su garantovane granice Ukrajine, a "radi sprečavanja eskalacije sukoba".

2024 © - Vesti online