Utorak 18.03.2014.
21:49
Srna

Dodik: Mi smo za poštovanje izvornog "Dejtona"

Nećemo da pristanemo na unitarnu BiH sa većim ovlašćenjima Sarajeva: Milorad Dodik
 

Dodik je poručio da, ukoliko ovlaštenja budu vraćena, Republika Srpska neće izaći iz BiH, dok će u suprotnom jačati uverenje Srpske da mora ići dalje. Predsednik Srpske je, nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Aleksandrom Bocan-Harčenkom u Banjaluci, rekao novinarima da se Republika Srpska zalaže za poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma.

O paraleli Kosovo-Krim

Kada je u pitanju moguće povlačenje paralele između nezavisnosti Krima i Kosova, Dodik je rekao da je Kosovo nelegitimno proglasilo nezavisnost, te da je odluku o tome donela grupa ljudi bez referenduma, koja se proglasila skupštinom Kosova, a koja pri tome nije imala predstavnike iz svih delova Kosova.

"Da je Kosovo išlo procedurama kakve su danas na Krimu, ja bih i pre dve, i pre pet godina izašao i rekao da je to pravo na samoopredjeljenje, jer želim da se to pravo afirmiše za sve ljude i narode", rekao je Dodik.

Govoreći o pravu na samoopredjeljenje, povodom referenduma održanog na Krimu, Dodik je naglasio da je pravo na samoopredjeljenje bilo i pravo Bošnjaka u BiH devedesetih godine, kada su želeli da to pravo afirmišu u uslovima odvajanja od Jugoslavije, da su, koristeći to pravo, predstavljali sebe kao predstavnike cele BiH i doveli do stereotipa o tome da se formira BiH sa unutrašnjim protivrečnostima i nažalost do rata.

Dodik je naglasio da su svi napori međunarodne zajednice i visokih predstavnika ka unitarizaciji BiH predstavljali klasična kršenja međunarodnog prava, čime su samo nametali iluziju koja se zove BiH.

"Međunarodni predstavnici su bili dužni da poštuju i provode Dejton, a oni su ga mijenjali. Sam bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun je nakon mandata u svojoj knjizi napisao: 'Ja sam došao da promenim Dejton', što bi trebala da bude dovoljna osnova za njegovo krivično gonjenje, jer je prekršio osnove međunarodnog parava", istakao je Dodik.

2024 © - Vesti online