Utorak 18.03.2014.
17:03
Beta

Opštine na severu Kosova da menjaju statute

Foto: Ilustracija
 

Statuti koji su usvojeni 12. marta, poslednjeg dana zakonskog roka, su u suprotnosti sa Ustavom Kosova i Zakonom o lokalnoj samoupravi zato što na njima nema natpisa "Republika Kosovo" a kao osnov za njihovo donošenje pominju se Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ministarstvo za lokalnu samoupravu je posle analize nacrta statuta u ponedeljak uputila opštinama Leposavić i Zvečan pismeni zahtev za reviziju statuta, radi njihovog usklađivanja sa kosovskim zakonima i Briselskim sporazumom između Beograda i Prištine.

U pismu se navode konkretne primedbe na odredbe koje treba izmeniti. Istovremeno je od opštine severna Mitrovica zatraženo da Ministarstvu dostavi predlog Statuta opštine koji je usvojen na sednici od 12. marta, kako bi se izvršila procena njegove usklađenosti sa kosovskim zakonodavstvom.

Ministarstvo je takođe saopštilo da je u toku procena statuta opštine Zubin Potok. Kao poslednja mera, ukoliko opštine u roku koji im je određen ne budu izvršili izmene, Vlada može doneti odluku o raspuštanju skupština opština.

2024 © - Vesti online