Ponedeljak 17.03.2014.
22:22
Beta

Hrvatska: Nismo tražili zaštitu Mađarske

Hrvatska: Možemo sami da čuvamo svoje nebo
 

"Hrvatska nije tražila od Mađarske pomoć u vezi ovog pitanja jer Oružane snage Republike Hrvatske imaju sposobnost nadzora i zaštite vazdušnog prostora i ne očekuju gubitak te sposobnosti", navodi se u saopštenju koju su preneli hrvatski mediji.

Ministar odbrane Mađarske Čaba Hende izjavio je u nedelju da je Hrvatska zatražila od Mađarske da preuzmu odgovornost za odbranu njenog vazdušnog prostora.

"Ako potpišemo sporazum s Hrvatskom, mađarska vojska će biti odgovorna za bez bednost ne samo Slovenije, već i Hrvatske", rekao je ministar odbrane, prenela je francuska novinska agenciija AFP.

O, smeha: Mađarska da čuva i nebo nad Hrvatskom

Čaba je ocenio da će taj zahtev odrediti odnose Mađarske i Hrvatske za duže vreme i dodao da Mađarska jedina u regionu ima lovačke avione četvrte generacije - švedske "gripene".

Mađarska i Slovenija su 17. januara potpisale sporazum prema kojem je Budimpešta preuzela odbranu vazdušnog prostora Slovenije.

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo poslalo je avione Mig-21 na remont u Ukrajinu. Bilo je planirano avioni budu vraćeni s remonta u jesen 2013. godine, ali su i dalje u Ukrajini.

2024 © - Vesti online