Subota 22.03.2014.
01:01
Vesti

Srpski Nostradamusi

Memorijalni kompleks Tarabića u Kremni
 

Skoro ceo vek Kremna je poznata prema Šarganskoj osmici, pruzi koju su počeli da grade još Austrijanci 1916, a koja se i danas izučava kao primer građevinskog čuda i remek delo među prugama uzanog koloseka u svetu. Posetiocu je odmah jasno i zašto: ona je deo pruge između Užica i Višegrada, između Mokre Gore i Kremana, koji je veštinom inženjera savladao uspon od 300 metara brda Šargan, tako što u tom delu pruga ide u zavijenim krugovima i pravi figuru broja osam.

U Srbiji je Kremna poznata još od Nemanjića i njihove vlastele koja je tu imala letnjikovce. Kremanske stene su sastavljenje od vrste poludragog kamenja, koje se, tvrde Kremanci, tajno ispituju u svetskim laboratorijama, jer imaju prirodnu moć biogenog zračenja koje blagotvorno deluje na ljudski organizam. Zaista, Kremanci, kao i stanovnici Tare, Mokre Gore i Zlatibora dugo žive.

Najavili televiziju

Tarabići su bili nepismeni, pa je njihova kazivanja zabeležio prota Zaharije Zaharić, koji je bio narodni poslanik u vreme vladavine kneza Mihaila, i preneo ih dr Radovanu Kazimiroviću, a ovaj ih je u knjizi o Kremanskom proročanstvu. Čuveni vidovnjaci iz Kremne su navodno predvideli pronalazak i dolazak telefona i telegrafa u Srbiju, pronalazak televizije, i smene na srpskom prestolu, propast Obrenovića kao i dolazak crvenog cara sa zvezdom na čelu, Josipa Broza Tita.

Od tog kamena, kremena, nastao je i naziv ovog planinskog mesta a veruje se da od njega potiče još jedna osobina po kojoj su Kremanci poznati, a to je vidovitost.

Među najpoznatijim prorocima su posebno priznati stric i sinovac Miloš i Mitar Tarabić koji su živeli u 19. veku. Oni su predvideli mnoge istorijske događaje u zemlji, ali i svetu, pa ih u novije doba nazivaju srpskim Nostradamusima.

Danas Kremna imaju Dom proroka, kućicu brvnaru u kojoj su izložene slike, isečci iz novina i drugi suveniri u vezi sa Tarabićima, i gde se, na redovnim predavanjima, mogu čuti zanimljive priče o njima i o Kremanskom proročanstvu. Gosti obilaze i druga mesta kao što su Kapela prote Zaharića, crkva svetog Đorđa, temelji manastira Rujno, grob Karađorđevog dede Jovana Petrovića, izvor Bioštanske Banje, jezero Vrutci, Ćosića pećina, Šarganska osmica i Rakovo vrelo.

2024 © - Vesti online