Ponedeljak 17.03.2014.
20:15
Beta

Bošnjaci i Hrvati čestitali Vučiću

Vučić i Izetbegović: Na čiju li će stranu stati?
 

- Uveren sam da poverenje koje su u velikom broju građani Srbije dali Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci, znači glas za demokratsku i proevropsku Srbiju, saopštio je Izetbegović i izrazio nadu da će nova vlada Srbije nastaviti politiku regionalne saradnje i uzajamne podrške na putu ka Evropskoj uniji.

- Stabilnost regiona Zapadnog Balkana ključni je uslov za snažniji ekonomski oporavak i privlačanje direktnih stranih ulaganja. U tom kontekstu očekujem intenziviranje saradnje dve države, kao i ubrzano rešavanje međusobnih otvorenih pitanja, navodi se u Izetbegovićevom saopštenju.

Na pitanje kako će se budući rad Vlade Srbije odraziti na region, posebno na BiH i odnose Srbije sa Republikom Srpskom (RS), Aleksandar Vučić je kazao da Srbija ima specijalne odnose sa RS, ali da nijednog trenutka nije ugrozila niti nipodaštavala BIH niti se negativno odnosila prema njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

- Srbija će se na tako ozbiljan i odgovoran način odnositi i u budućnosti. Ja mislim da BiH nije imala pouzdanijeg partnera od prethodne srpske vlade, a taj odnos mislimo da nastavimo i unapređuje, rekao je Vučić i naglasio da isto smatra i o ostalim zemljama regiona. Vučić je izrazio spremnost da poseti Sarajevo i da očekuje da ga neko pozove, dodavši da je i za održavanje sednica vlada dveju zemalja.

- Imaćemo zajedničku sednicu dveju vlada. Nemamo problem da to bude u Sarajevu ili Beogradu, ali želim da pripremimo tu sednicu da donese realne rezultate. Ne da odemo u Sarajevu da se slikamo iza nekog bilborda i da kažemo dve-tri lepe reči... Ja bih voleo da rešimo više ekonomskih problema i da vidimo da se zajednički pojavimo na trećim tržištima, kazao je on.

Na opasku šta poručuje predsedniku RS Miloradu Dodiku povodom zahteva za otcepljenje, Vučić je ponovio da Srbija poštuje integritet BiH i za nekoliko dana najavio susret sa Dodikom.  

Vesna Pusić čestitala pobednicima izbora u Srbiji

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić čestitala je u Briselu pobednicima

Pusić i Vučić (Foto: Arhiva)

vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji i poručila da političari dve države ne smeju da budu taoci problema iz prošlosti.

"Čestitam svima koji su napravili odlične rezultate na parlamentranim izborima u Srbiji. Mi sa Srbijom imamo normalne susedske odnose sa svim poteškoćama problema iz prošlosti koje rešavamo i rešavaćemo u nadležnim institucijama", rekla je Pusić
a saopštilo je hrvatsko ministarstvo na sajtu. Pusićeva je ponovila da je odgovornost aktuelnih političara dve države "današnjica i sutrašnjica".

Hrvati o izborima: Vožd Aleksandar Vučić

"Zaostala pitanja iz prošlosti postoje, postojaće i rešavaće se, o njima ćemo razgovarati i razgovaramo, ali nećemo dozvoliti da budemo njihovi taoci", rekla je šefica hrvatske diplomatije.

2024 © - Vesti online