Ponedeljak 17.03.2014.
16:55
Blic

NS: Pucaju u sebe ili se bodu noževima zbog odštete

Kad bi pucali sebi u glavu, teško da bi preživeli i naplatili odštetu
 

Razlog za samoranjavanje i lažnu prijavu napada su kockarski dugovi, problemi u porodici, svađa sa partnerom.

Svađa s devojkom je navela jednog 17-godišnjaka da se nožem izbode po grudima. Da bi prikrio šta se stvarno dogodilo ispričao je da su ga napala četvorica, a jedan od njih ga je, navodno, ubo nožem i teško povredio. Uhvaćen je u prevari.

Student P. S. (21) prijavio je sličnu priču. Naveo je da su ga dva momka pretukla, isekla po vratu i uzeli mu 5.000 dinara. Ispostavilo se da je kuhinjskim nožem sebi naneo povrede po vratu, a potom glavom udarao u zid. Sve to je uradio kako bi izgledalo da ga je neko napao i oteo mu novac, jer roditeljima nije smeo da kaže da ga je prokockao.

Pucanj u stomak zbog osiguranja

Saša K. iz Čelareva pucao je u stomak Draganu M., radniku obezbeđenja Instituta u Sremskoj Kamenici. Najpre se verovalo da je Dragan M. heroj, jer je, navodno, sprečio krađu skupocenog automobila sa parkinga Instituta. Kasnije je otkriveno da je u stvari sve inscenirao kako bi od osiguranja naplatio oko 10 miliona dinara. Osuđen je na dve i po godine zatvora, a Saša K. na godinu i po.

- U slučaju tog studenta motiv je jasan. Povredio je sebe u strahu od posledica. Ali, neki odluče da naude sebi kako bi povratili voljenu osobu. To čine psihički slabe osobe - kaže psihoterapeut Aleksandar Šibul i dodaje da svi koji učine tako nešto hitno moraju da potraže stručnu pomoć.

Lečenje traje u proseku oko šest meseci, kroz individualne i grupne terapije.

Statistika policije pokazuje da je krivičnih dela lažnog prijavljivanja iz godine u godinu sve više. U 2012. u Novom Sadu bilo ih je 16, a prošle se taj broj popeo na 19. Za ovo delo zaprećena je novčana ili zatvorska kazna od tri meseca do pet godina.

Saša Pribićević, predsednik Društva za borbu protiv prevara, kaže da u slučajeve lažnih napada treba uvrstiti stotine Novosađana koji su na sudu tvrdili da su ih ujeli psi lutalice.

- Da bi naplatili odštetu za ujed pasa lutalica, pojedinci izgladnjuju životinje u svojim dvorištima, potom ih razdražuju i navedu da ih ujedu. Takvih slučajeva biće sve više. Samo strožim sudskim kaznama možemo tome stati na put, kaže Pribićević.

2024 © - Vesti online