Nedelja 16.03.2014.
20:18 >> 22:03h
Beta

Krim slavi: 95,5 odsto reklo "da" Rusiji

21:49 - Rumunija ne priznaje rezultate referenduma na Krimu i smatra ga "nezakonitim", izjavio je predsednik Rumunije Trajan Basesku. "Glasanje organizovano pod pretnjom vojne okupacije... ne može da bude legitimno za međunarodnu zajednicu", dodao je Basesku. Rumunija deli veliki deo granice sa Ukrajinom, a rumunski grad Sulina na Crnom moru je udaljen 300 kilometara od Krima.
21: 25 - Ruska Duma pozdravila je rezultate referenduma na Krimu, opisujući današnjii dan kao istorijski za Rusiju, početak ruskog proleća i ponovno okupljanje Rusa i ruskih zemalja.
20:48 - Hiljade ljudi je na ulicama Simferopolja, glavnog grada Krima, slaveći ishod referenduma. Na ulicama slave i stanovnici Sevastopolja u čijoj luci je ruska Crnomorska flota. U Simferopolju, uz muziku građani slave mašući zastavama Rusije i Krima. Okupljeni u Sevastopolju skandiraju "Se-vas-to-polj!" i "Ru-si-ja!", dok grupe izvode tradicionalne ruske plesove.
20: 44 - Premijer Krima rekao je da će to polustrvo ući u sastav Rusije "maksimalno brzo, poštujući sve pravne procedure" i da će već sutra ujutru biti sednica krimskog parlamenta, na kojoj će zatražiti od predsednika Rusije da uključi Krim u sastav Rusije. Naveo je da će delegacija Krima već sutra otputovati za Moskvu da bi razmotrili pripajanje Krima Rusiji.

Prve rezultate referenduma je objavio Institut za politička i sociološka istraživanja Krima. "95,5 odsto stanovnika Krima izjasnilo se za pripajanje Rusiji, sedam odsto glasalo je za autonomni status Krima u okviru Ukrajine", prvi su rezultati koje su objavile vlasti Krima.

Krako je protekao referendum na Krimu pročitajte OVDE.

Premijer Krima Sergej Aksionov je podvukao da je ta odluka istorijska i zahvalio svima koji su učestvovali na referendumu.

"Hvala svima koji su učestvovali na referendumu dali svoj glas. Danas smo doneli važnu odluku koja će ući u istoriju", napisao je Aksjonov na svom Tviteru.

Bela kuća je, kako je ranije i najavila, odbacila referendum i saopštila da će Rusija, zbog vojne intervencije na Krimu, platiti cenu u vidu sankcija i povećane nestabilnosti. Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus zatražio je od Rusije da odmah preduzme mere za snižavanje besmislenih i opasnih tenzija u Ukrajini.

2024 © - Vesti online