Nedelja 16.03.2014.
21:30
Beta

Rusija ne duva u leđa Republici Srpskoj

Milorad Dodik: Ešdaun je rušio BiH, a bio plaćen da je čuva
 

"Ruska Federacija na BiH i Republiku Srpsku ne vrši nikakav pritisak, osim zahteva da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Dodik.

On je tako prokomentarisao tvrdnju britanskog poslanika i bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna da Rusija podstiče RS da se odvoji iz BiH i postane nezavisna država.

Ešdaun je u raspravi u Domu lordova britanskog parlamenta, gde se govorilo i o BIH, rekao da se Rusija direktno meša u unutrašnja pitanja BiH i to "na način koji jedino može uticati na podsticanje secesionističkih tendencija bosanskih Srba", objavljeno je u subotu.

"S obzirom na krhkost BiH, njenu istoriju, zar to nije pokušaj da se BiH uvuče u širu ukrajinsku krizu, što bi bio čin strašne neodgovornosti. Šta će vlada Velike Britanije uraditi da ohrabri EU da preduzme snažnije korake u vezi s ovim?", pitao je Ešdaun ministarku spoljnih poslova Sajidu Varsi.

Varsi je tokom rasprave u Domu lordova odgovorila da Velika Britanija nastoji da se spreči eventualno širenje ukrajinske krize i da "Evropa mora nastaviti napore da se reše otvorena pitanja na Balkanu i ne sme da dopusti da se ta dva pitanja mešaju".

Predsednik RS je danas poručio da su BiH rušili "upravo Ešdaun i drugi koji su bili debelo plaćeni od međunarodne zajednice da čuvaju Dejton".

Povodom toga što Ešdaun iduće sedmice dolazi u posetu BiH, na sastanak delegacija Parlamentarne skupštine NATO-a i Parlamenta BiH, Dodik je rekao da "to što Ešdaun najavljuje da će ponovo doći u Sarajevo, meni liči na ono da se zločinac vraća na mesto zločina, jer on je učinio sve da BiH ne funkcioniše".

Dodik je rekao da RS nema nikakve secesionističke planove, ali da ima pravo da se bori za svoju autonomiju. "Da li će Republika Srpska jednog dana odlučiti da napusti BiH, to će zavisiti od trenutka i političke volje srpskog naroda i neće biti motivisano nikakvim zahtevima sa strane", istakao je Dodik.

Predsednik RS je naveo da su "iluzorne i sve priče o 'Dejtonu 2' ili bilo kakvom prekrajanju BiH".

2024 © - Vesti online