Nedelja 16.03.2014.
16:38
Beta

Timošenkova: Jedinstveno protiv Putina

Apeluje na svetske zvaničnike da se po pitanju situacije na Krimu ujedine protiv ruskog predsednika Vladimira Putina
 

- Agresivno ponašanje vlasti (u Rusiji) po pitanju Ukrajine predstavlja ne samo opasnost za ukrajinsku državu već i za druge delove Istočne Evrope, rekla je Timošenkova u intervjuu za nemački dnevnik Tagešspigel (Der Tagešpiegel).

Ona je pozvala zvaničnike "demokratskog sveta" da preduzmu "najjače" mere, ako Putin nastavi s napadima na Ukrajinu posle "aneksije Krima".

- Ovo nije viđeno u skorijoj istoriji, a mnogi na Zapadu verovali su da metode koje koristi

* Referendum na Krimu: Pripajanje Rusiji ili ostanak u Ukrajini?

* Primirje Rusije i Ukrajine

* Timošenko: Ako Rusija anektira Krim, izbiće gerilski rat

Rusija na Krimu više nisu moguće, rekla je bivša premijerka Ukrajine, koja je zbog diskus hernije na lečenju u bolnici u Berlinu.

Julija Timošenko, koja je ove godine napunila 53 godine, puštena je na slobodu 23. februara, pošto je u zatvoru provela tri godine. Bila je osuđena na sedam godina zatvorske kazne, zbog zluopotrebe službenog položaja. Sve što joj se stavljalo na teret odlučno je negirala, ali se priča da na računima krije oko 200 miliona dolara.

Tagešspigel navodi da je ona u stalnom kontaktu sa svojim saradnicima u Kijevu, a u četvrtak ju je u bolnici posetio ruski opozicionar i nekadašnji oligarh Mihail Hodorkovski.

On je u decembru prošle godine posle deset godina pušten iz zatvora, a prethodno je proglašen krivim za proneveru, krađu nafte i pranje novca.

Hodorkovski je nedavno od švajcarskih vlasti tražio boravišnu dozvolu, a prošle nedelje bio je u Kijevu i oštro osudio mešanje Rusije u situaciju u Ukrajini.

2024 © - Vesti online