Ponedeljak 17.03.2014.
08:00
klix.ba

Porto Montengro - kuća luksuznih jahti

Biser Crne Gore: Porto Montenegro u Tivtu - najveća marina u Evropi
 

Marina je smeštena na mestu bivšeg austrougarskog mornaričko-remontnog zavoda u Tivtu, u zaklonjenom Bokokotorskom zalivu koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Bokokotorski zaliv predstavlja najdublju prirodnu luku u južnoj Evropi, nastavlja se na južni deo Dalmatinske obale i ima direktan pristup Jadranskom moru.

Uloženo 173 miliona evra

Do sada je u ceo projekat Porto Montenegra uloženo oko 173 miliona evra, a prema projektu, biće uloženo još pola milijarde evra. Prema rečima PR ove kompanije, van sezone na projektima Porto Montenegra je zaposleno nešto manje od 300 ljudi, dok u sezoni na projektu Porto Montenegro radi oko 1.000 ljudi.

Naselje oko marine i matična luka za jahte sa sjajnom perspektivom su osmišljeni tako da zadovoljavaju sofisticirane potrebe svih jahti, njihovih vlasnika, gostiju i posade, sa dodatnom infrastrukturom za najveće jahte.

Osim marine, deo kompleksa Porto Montenegra čine još i šetalište i stanovi uz obalu, hoteli, kafići i restorani, umetnička galerija, dnevni spa centar i salon za lepotu, butici, sadržaji za odmor i rekreaciju uključujući Sportski klub, Yacht klub, Nautički muzej i bazen "Lido Mar" – 64 metara dug bazen i lounge bar, koji je dizajnirao britanski arhitekta Ričard Hivel Evans.

Investicija Porto Montenegro, jedna je od najvećih stranih investicija u Crnoj Gori od početka privatizacije. Marina je preliminarno otvorena u junu 2009. godine sa 85 vezova. "Trenutno, marina ima 250 vezova, a do kraja leta imaće još dodatnih 160 vezova. Takođe, za narednu godinu planirano je proširenje za još 60 vezova, pa se može reći da će biti duplirani kapaciteti vezova", rekao je portparol Porto Montenegra Danilo Kalezić.
 

Kada su u pitanju cene vezova, 162 hiljade evra iznosi cena veza na godišnjem nivou za jahtu od 125 metara, dok cena dnevnog veza iznosi od 25 do 880 evra.

"Trenutno je popunjeno oko 92 odsto vezova, a tokom sezone su svi kapaciteti popunjeni", rekao je Kalezić. Plovila u marini nose zastave različitih boja. Tako se šetajući pored jahti vijore zastave SAD, Velike Britanije, Austrije, Rusije, Srbije, Francuske, Italije...

Porto Montenegro nije zapostavio ni "male kupce", koji u luku dolaze kao posetioci ili kao posada neke od mnogobrojnih usidrenih jahti, pa su otvorene brojne prodavnice sa svim modnim markama i svetskim brendovima.
 

Recept za pravljenje Porto Montenegra bio je jednostavan. Zapuštena vojna luka, začinjena dobrim idejama, inspirisana istorijom, sa dodatkom stranog kapitala. Glavni investitor je kanadski milijarder Piter Mank, a u izgradnji ove luke učesvovali su Jakob i Natanijel Rotšild (čuveni britanski bankari), Bernard Anault (milioner iz Francuske), Šandor Demjan (jedan od najbogatijih ljudi u Mađarskoj) i Entoni Mank.

Princ Albert od Monaka, u okviru svoje zvanične posete Crnoj Gori prošle godine, posetio je i Porto Montenegro i tamo se susreo sa izvršnim direktorom ove kompanije. Još mnogo poznatih imena iz svijeta šou biznisa, politike i sporta posetilo je najveću marinu u Evropi. Najveća privatna jahta na svetu, 163 metra duga "Eclipse" ruskog biznismena Romana Abamoviča, bila je na vezu marine Porto Montenegro 2012. godine.

2023 © - Vesti online