Nedelja 16.03.2014.
12:33
Srna

Na čijoj strani je Kina u sukobu Rusija-Ukrajina?

Foto: Ilustracija
 

"Kina nije za akcije sukobljavanja", izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Kin Gang, dan nakon što je Peking bio uzdržan prilikom glasanja u Savetu bezbednosti o nacrtu rezolucije o Krimu. On je rekao da se Kina povodom krize u Ukrajini uvek pridržavala "nepristrasne i objektivne pozicije".

"Glasanje o nacrtu rezolucije u Savetu bezbednosti u ovom trenutku može da prouzrokuje sukobe i da dodatno pogorša situaciju, što nije u skladu sa zajedničkim interesima ukrajinskog naroda i međunarodne zajednice", objasnio je Kin.

Portparol je naglasio da Kina uvažavala suverenitet svake države i njen teritorijalni integritet, što je već duže u osnovi kineske spoljne politike. "Imajući u vidu aktuelnu situaciju pozivamo sve strane da sačuvaju hladnokrvnost i uzdržanost i da izbegavaju dalju eskalaciju tenzija. Sada je vreme da se pronađe političko rešenja problema", napomenuo je portparol.

On je naglasio da će Kina nastaviti da posreduje i promoviše dijalog, kao i da igra konstruktivnu ulogu u pronalaženju političkog rešenja. Kin je pozvao sve strane da što pre uspostave međunarodni koordinacioni mehanizam za traženje političkih puteva za izlaz iz krize u Ukrajini.

2024 © - Vesti online