Subota 15.03.2014.
18:51 >> 19:29h
Beta

Ukrajina: Rusi zauzeli selo van Krima. To je invazija!

Ruske snage podržane helikopterima i oklopnim vozilima preuzele su kontrolu nad selom Strilkove u Ukrajini blizu granice s Krimom
 

Zauzimanje Strilkova, dan uoči referenduma na Krimu o prisjedinenju s Rusijom prva je operacija ruskih snaga u Ukrajini van Krima, koji kontrolišu još od prošlog meseca.

U toj operaciji nisu ispaljeni meci niti je bilo povređenih, ali su tenzije, već ionako velike uoči sutrašnjeg referenduma, dodatno povećane.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je tu akciju i poručilo da Ukrajina "zadržava pravo da iskoristi sve neophodne mere za zaustavljanje ruske vojne invazije".

Ruski veto prkosi Ujedinjenim nacijama

* Dvoje mrtvih u sukobima u Harkovu, Donjeck traži referendum

- Tražimo da odmah povuče svoje vojne snage sa ukrajinske teritorije, stoji u saopštenju ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova.

Mesto Strilkove nalazi se na dugoj prevlaci uz istočnu obalu Krima, na oko 10 kilometara u teritoriji Herkonske oblasti.

Portparol ukrajinske pogranične službe Oleg Slobodi, rekao je za agenciju Asošiejtid pres da je oko 120 Rusa preuzelo kontrolu nad gasnom stanicom u tom selu, dok je ministarsvo spoljnih poslova navelo da je bilo oko 80 pripadnika ruskih snaga.

2024 © - Vesti online