Ponedeljak 22.03.2010.
11:34
Tanjug

Nova meta Al Kaide trgovački brodovi

Biro obaveštajne službe američke mornarice saopštio je na svom vebsajtu da su najugroženiji brodovi u Crvenom moru, u strateškom moreuzu Bab al-Mandab između Jemena i Džibutija, i u Adenskom zalivu duž jemenske obale.


"Prema našim informacijama Al Kaida je i dalje zainteresovana za morske napade u moreuzu Bab al-Mandab, u Crvenom moru i u Adenskom zalivu duž obale Jemena", navodi biro u saopštenju, pozivajući se na upozorenje američkog ministarstva transporta.


"Iako se ne zna kako će biti izvedeni, napadi bi mogli biti slični onim izvedenim protiv američkog ratnog broda US Cole, oktobra 2000, i supertankera Limburg, oktobra 2002, kada su upotrebljeni čamci prepuni eksploziva", dodaje se u saopštenju.

Američko ministarstvo za transport navodi da bi u napadima Al Kaide mogli biti korišćene i rakete i projektili, javio je Rojters. Jemen je pojačao bezbednosne mere na svojim obalama posle neuspelog napada na američki avion, decembra prošle godine, za koji je odgovornost preuzela ćelija Al Kaide u Jemenu.

2024 © - Vesti online