Subota 15.03.2014.
16:47 >> 17:26h
rt.com

Ruski veto prkosi Ujedinjenim nacijama

Zagovornici da Krim uđe u sastav Rusije
 

U nacrtu rezolucije piše da ukrajinska vlada nije odobrila da se taj referendum organizuje, zbog čega on ne može biti važeći. 

Pročitajte i:

* Parlament ukinuo skupštinu Krima

* Putin nikad jači: Podržava ga 74 odsto građana Rusije

* "SAD vide da je Krim izgubljen"

* Merkel: Rusija izvršila aneksiju Krima

* EU odlučila kojim će mukama mučiti Ruse

''Referendum ne može da bude validan, i ne može da utiče na promenu statusa Krima. Pozivaju se sve članice UN, međunarodne organizacije i specijalizovane agencije da ne priznaju rezultate referenduma i da se uzdrže od bilo koje akcije koja bi mogla da se protumači kao priznavanje referenduma na Krimu'', piše u dokumentu UN.

Rusija je jedna od pet članica Saveta bezbednosti koja ima pravo veta, a ''Raša tudej'' piše da nije nikakva tajna da će Moskva glasati protiv rezolucije, čiji su nacrt formirale Sjedinjene Američke Države. Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je pre glasanja da će ta zemlja uložiti veto na predlog Amerikanaca, dodavši da rusko rukovodstvo poštuje mišljenje građana Krima.

Evropska unija i SAD ranije su saopštile da neće priznati rezultate referenduma, i upozorile Rusiju da će joj uvesti sankcije ukoliko ne promeni stav prema Ukrajini.

2024 © - Vesti online