Subota 15.03.2014.
16:11
RTS

HDZ: Uskratiti podršku Srbiji ka EU

Tomislav Karamarko

- Srbija se služi nedopuštenim sredstvima u svojoj odbrani, jer (vojno-policijska akcija Hrvatske) 'Oluja' nije bila akcija etničkog čišćenja, nego legitimna akcija oslobađanja okupiranog područja od okupatora, rekao je Karamarko, a preneli su hrvatski mediji.

Karamarko je novinarima u Virovitici rekao da pravni tim Srbije u tužbi protiv Hrvatske za genocid tvrdi da je SAO Krajina bila legalna i da se u Hrvatskoj 1991. godine dogodila pobuna isključivo radi rušenja Jugoslavije.

HDZ-ov saborski poslanik Vladimir Šeks rekao je juče da bi nakon izlaganja srpskog pravnog tima u Hagu po tužbi za genocid, Hrvatska trebalo da zatraži objašnjenje i Srbiju upozori da, kako je rekao, podrška njenom ulasku u EU nije apsolutno bezrezervna.

Inače, tokom vojno-policijske akcije "Oluja", početkom avgusta 1995. godine, smrtno je stradalo ili nestalo oko 2.000 krajiških Srba, a 200.000 je proterano.

Srpski pravni tim je odgovarajući na tužbu Hrvatske za genocid izneo podatke stradalih i proteranih istakavši da su je akcija "Oluja" bila genocidna namera zvaničnog Zagreba.

2024 © - Vesti online