Subota 15.03.2014.
15:03
Beta

Ešdaun: Rusija želi samostalnu Srpsku

Ljute ga Rusi: Pedi Ešdaun
 

Ešdaun je ocenio da se Rusija meša "na način koji jedino može uticati na podsticanje secesionističkih tendencija bosanskih Srba", piše sarajevski Dnevni avaz.

Pročitajte još:

* "Putine, priznaj Kosovo i daćemo ti Krim"

* "SAD vide da je Krim izgubljen"

* Dodik: Ako postane nepodnošljivo, Srpska ima pravo na nezavisnost!

* Dodik: Ljudi, ne nasedajte na provokacije

"S obzirom na krhkost BiH, njenu istoriju, zar to nije pokušaj da se BiH uvuče u širu ukrajinsku krizu, što bi bio čin strašne neodgovornosti. Šta će vlada Velike Britanije uraditi da ohrabri EU da preduzme snažnije korake u vezi s ovim?", pitao je Ešdaun ministarku spoljnih poslova Sajidu Varsi, tokom rasprave u Domu
lordova.

Ešdaun je postavio pitanje šta će Velika Britanija, kao i Evropska unija, uraditi u vezi sa tim problemom. Varsi je odgovorila da deo britanskih diplomatskih napora ide u pravcu da se spreči eventualno dalje širenje ukrajinske krize.

"Postoje istinske zabrinutosti iz poređenja koja Rusija izvlači iz područja koja su sporna i situacije na Krimu. Smatram da Evropa mora nastaviti s naporima da se reše otvorena pitanja na Balkanu i ne sme da dopusti da se ta dva pitanja mešaju", rekla je je Varsi.

Kako piše sarajevski dnevnik, Ešdaun naredne sedmice dolazi u posetu BiH, u okviru sastanka delegacija Parlamentarne skupštine NATO-a i Parlamenta BiH.

Reč je o Rose-Roth programu u okviru kojeg se svake dve godine održavaju skupovi u državama koje nisu članice NATO, a na kojima se razgovara o bezbednosnim i drugim izazovima u svetu.

2024 © - Vesti online