Subota 15.03.2014.
14:11 >> 18:13h
Srna, Beta, Vestionline

Moskva: Jedni sa zastavama SSSR-a, drugi sa svastikama

Prema policijskim podacima, na mitingu podrške ruskim vlastima na Trgu revolucije okupilo se 15.000 ljudi. Prokremljovsku akciju organizovala je malo poznata organizacija "Suština našeg doma" na čelu sa Sergejem Kurginjanom, koji je poručio da je potrebno "ujediniti se i zajednički izjaviti da Majdan (revolucija u Kijevu) ne može proći u Moskvi".

"Rusija reaguje mlako i uzdržano na delovanja bande koja je uzurpirala vlast", rekao je Kurginjan.

Na drugom mitingu, pod imenom "Marš mira", osuđena je politika Kremlja u odnosu na Ukrajinu, a učestvovalo je više desetina hiljada građana. Policija je, međutim, saopštila da je na početku akcije bilo prisutno oko 3.000 ljudi. Policija je pritom akciju nazvala "Protiv pripajanja Krima Rusiji". 

Na opozicionoj akciji osuđena je politika Kremlja, mogući rat, mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine, kao i celovitost zemlje. Na čelu kolone tokom šsetnje nošen je veliki plakat s natpisom "Za Rusiju i Ukrajinu bez Putina".

Akciju su predvodili opozicionari Boris Njemcov, Ilja Jašin, kao i poznati muzičar Andrej Makarevič.

Nekoliko učesnika marša protiv ujedinjenja je privedeno, jer su nosili zastavu sa simbolima Trećeg rajha, javio je Itar- tas pozivajući se na moskovsku policiju.

Pročitajte još:

* Istočna Evropa strahuje od daljih poteza Rusije: Ko je sledeći?

* Lavrov Amerima: Kosovo je poseban slučaj? E, pa i Krim je!

* Čurkin: Rusija ne želi rat (već ostali)

2024 © - Vesti online