Ponedeljak 22.03.2010.
09:11
Srna

BiH: "Lista 45" skreće pažnju sa pravih terorista

Dževad Galijašević

"To je svesno skretanje pažnje s činjenice da je Savet bezbednosti UN, u kome sedi BiH kao nestalna članica, usvojio listu u kojoj je BiH stavio u vrh zemalja koje predstavljaju terorističku pretnju i u kojoj nesmetano deluje bar onih navedenih sedam organizacija i isto toliko ljudi, koji su imali ili poslednje registrovane adrese u BiH ili su njeni državljani", rekao je Galijašević Srni.

On je naveo da je "Lista 45" stvarna i rezultat istrage NATO saveza koja je vođena pre nekoliko godina, u vreme kada je prvi antiteroristički tim BiH delovao pri Predsedništvu, ali ne i relevantna za ovo vreme, te dodao da je današnje otvaranje "liste 45" deo obaveštajne igre kako bi se skrenula pažnja sa pravog problema.

"“Lista 45“ govori o 45 organizacija koje su na bilo koji način imale vezu sa terorizmom, bilo u finansijskim transakcijama, ljudima koji su prodefilovali kroz njih, bilo kao poslovni ili neki drugi partneri, ali ona je prošlost", istakao je Galijašević i dodao da po njoj nikada nije vođena ozbiljna istraga.


On je naglasio da se "lista 45" plasirala u medije kako javnost ne bi pričala o tome kako se BiH našla na listi UN kao zemlja koja podržava terorizam, istakavši da je lista na koju treba obratiti pažnju upravo ona konsolidovana od 11. marta, na kojoj su UN navele sedam lica i isto toliko organizacija.

Pripadnik grupe Al furkan


Galijašević je naveo da su na toj listi imena organizacija za koje se pouzdano zna da su delovale u BiH, a sumnja da se da su još aktivne pod drugim imenima - "Al furkan", "Al haramein", "Al haramein islamik fandejšen", "Benevolens internešnl faundejšn", "Bosanska idealna futura", "Global rilif fandejšen" i "Taibah internešenel".

Kada je reč konkretnim osobama , na listi Safet Durguti, rođen na Kosovu, Šafik al Ajadi rodom iz Tunisa, Lajonel Dimon, rođen u Francuskoj, rodom iz Tunisa Halil Jaraj i Mehrez Amduni, Jasin Abdulah Kadi, rođen u Egiptu, kao i Saleh Mahmoud Nedal, rođen u Jemenu.

"Mi govorimo o stavovima Saveta bezbjednosti UN, a ti stavovi kažu da BiH ne samo da ne čini ništa, nego da pojedine organizacije u raznim formama deluju na ovom području i takvih je sedam, te da imenovani pojedinci nastavljaju delovanje na području BiH nesmetano. Nijedna služba se njima ne bavi", naglasio je Galijašević.

2024 © - Vesti online