Ponedeljak 22.03.2010.
08:53
Tanju, Srna

Otkaz za primanje duple plate na KiM

Inspekcijske službe Ministarstva prosvete Srbije ovih dana obilaze direktore osnovnih, srednjih i predškolskih ustanova na Kosovu i Metohiji, kako bi utvrdili da li se poštuje uputstvo ovog ministarstva, izdato još 2006. godine, o gašenju računa na koje zaposlenima u prosveti pristiže novac iz Prištine, piše "Politika“.


Ovim uputstvom se direktorima 60 osnovnih, 25 srednjih i 10 predškolskih ustanova, u kojima je zaposleno oko 5.000 radnika koji rade po programu Ministarstva prosvete Srbije, nalaže da od svih zaposlenih dobiju pismenu izjavu da ne primaju novac iz prištinskog Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije (MONT).


Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović je najavio da će Vlada Srbije odlučivati o gašenju računa na koje zaposlenima u prosveti na Kosovu i Metohiji stiže novac iz Prištine.


Načelnik školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Predrag Stojčetović navodi da su pojedinci gasili račune, ali su potom odmah otvorali nove, a da nikad nije postojao tačan podatak koliko njih je taj novac podizalo.


"Sada je situacija drugačija, jer ćemo iz tri inostrane banke dobiti imena onih čiji su računi otvoreni", kaže Stojčetović i objašnjava da će svi koji račune ne budu ugasili dobiti otkaz.


Direktor OŠ "Leposavić" u Leposaviću Krstivoje Radosavljević potvrđuje da je i njegovim radnicima naloženo, na osnovu Uputstva Ministarstva prosvete Srbije, da ugase račune i ne potpisuju nove ugovore sa prištinskim ministarstvom.


Primanjem duplih plata u prosveti mnogi su u poslednjih 10 godina svoj budžet upotpunili i sa više od 20.000 evra. Ima porodica u kojima čak i tri člana rade u prosvetnim ustanovama, pa se računicom dolazi do brojke od skoro 100.000 evra.


Prosvetni radnici i vannastavno osoblje od 1999. godine prima "platu", koju je u vidu donacije tada davao UNMIK, da bi po formiranju ministarstva obrazovanja vlade Kosova 2001. godine taj novac davala Priština, podseća list.

2024 © - Vesti online