Petak 14.03.2014.
15:17
24sata.rs

Deset tajnih akcija CIA

Foto: Ilustracija
 

1. Operacija "Northwoods" - CIA je imala plan da napadne USA kako bi dobila podršku drugih zemalja za rat protiv Kube. Ovaj plan podrazumevao je raznošenje vojnog broda i otimanje aviona.


2. Operacija "Spajalica" - 700 naučnika bilo je transportovano iz nacističke Nemačke posle Drugog svetskog rata. CIA se nadala da će to USA dati tehnološku prednost, ali fajlovi koji su govorili ko su sve nacisti - bili su uništeni.


3. Neispravna oprema - CIA je namerno prodala pokvarenu oprememu sovjetskoj armiji.


4. Operacija "Mungos" - Ovo je bila operacija protiv lidera Kube, Fidela Kastra. Plan je podrazumevao punjenje Kastrovog odela za ronjenje otrovom i puštanje u javnost fotografija na kojima izgleda jako debelo.


5. Operacija "Akustična mačka" - CIA je ugradila mikrofon u mačku kako bi mogli da presluškuju komuniste. Nažalost na prvoj i jedinoj misiji mačku su pregazila kola.

6. Operacija "Zlato" - CIA je izgradila tunel dug 450 metara kako bi hakovala telefone u Berlinu 1950. godine. Međutim, krtica je ovo dojavila KGB-u i Sovjetima koji su godinu dana Amerikancima davali lažne informacije.

7. Operacija "Sukarno" - Tražeći način da diskredituju predsednika Indonezije tokom hladnog rata CIA je iskoristila čoveka koji liči na predsednika i snimila ga kako učestvuje u pravljenju porno filma.

8. Tortura - Metode ispitivanja osumnjičenih za terorističke napade uključivale su uskraćivanje sna i vode. Takođe je korišćena muzika kako bi se zatvorenici dezorijentisali.

9. Mkultra - Eksperimenti kontrole uma podrazumevali su tajno deljenje droge LSD slučajnim prolaznicima na ulici. Jedan od agenata ubio se devet dana nakon što je bio drogiran.


10. Nanda Devi
- 1965. godine CIA je sakrila nuklearnu spravu negde na Indijskoj planini Nanda Devi. Ona je zatrpana u jednoj lavini i do sada je ostala neotkrivena.

2024 © - Vesti online