Petak 14.03.2014.
11:03
Blic

Ameri oduševljeni srpskim mirovnjacima

Srpski vojnici u misiji u Libanu
 

"Samo nekoliko decenija pošto je i sama učestvovala u konfliktima, Srbija jasno pokazuje posvećenost promociji mira i bezbednosti, radom na obuci i opremanju vojnika za učešće u međunarodnim mirovnim snagama", piše u tekstu objavljenom na zvaničnom blogu Stejt departmenta pod naslovom "Rastuća uloga Srbije u mirovnim misijama UN".

Amerika, kako se navodi, podržava srpske napore da učestvuje u ovim misijama, a osim povećanog učešća pripadnika VS, bitnim ističu i izgradnju Centra za obuku jedinica za učešće u mirovnim misijama u bazi "Jug".

Prilikom nedavne posete Vašingtonu, ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić naglasio je posvećenost Srbije povećanju učešća u mirovnim operacijama.

"Vlada Srbije i srpski vojni vrh su u prethodnim godinama posvetili više pažnje mirovnim operacijama. Srpsko učešće u međunarodnim mirovnim misijama, kao i preuzimanje vodeće uloge u obuci vojnika za te misije omogućili su Vojsci Srbije da svojim susedima pokaže kako se razvija u snagu koja je sposobna da značajno doprinese regionalnoj i međunarodnoj stabilnosti", piše u tekstu čiji je autor Fred Stern iz Biroa za političko-vojne odnose.

U njemu se ističe i da Vlada Srbije nije samo pasivni primalac američke pomoći kroz program Globalne inicijative za mirovne operacije, već je "donela i teške odluke kako bi obezbedila novac za ulaganje u izgradnju Centra za obuku jedinica za učešće u mirovnim operacijama".

Ističe se da važnu ulogu imaju i žene koje učestvuju u mirovnim misijama. Prema podacima UN, među srpskim mirovnjacima je sedam odsto žena.


Načelnik Centra za mirovne operacije VS pukovnik Milivoje Pajović kaže da je ovo priznaje za čitavu VS i ističe da učešće u mirovnim operacijama treba posmatrati kao stvar od nacionalnog značaja.

"Mi radimo kompletan odabir, obuku i pripremu ljudi za odlazak u misije, ali je još važnije to što se pripadnici VS i u tim misijama praktično obučavaju u realnim uslovima, što kasnije mogu da primene u svom primarnom zadatku, a to je odbrana zemlje", kaže Pajović.

2024 © - Vesti online