Petak 14.03.2014.
00:22
Beta

Čurkin: Rusija ne želi rat (već ostali)

Čurkin je optužio Evropljane i Vašington da su izazvali krizu u Ukrajini i da su podstakli Ukrajince da "silom sruše legitimnu vladu" te zemlje
 

Rusija "ne želi pogoršanje te krize", dodao je Čurkin.

Arsenij Jacenjuk je u obraćanju Savetu bezbednosti UN rekao da je njegova zemlja žrtva ruske agresije, ali je i ocenio da "još postoji šansa" da se mirnim putem reši kriza sa Moskvom, tri dana uoči referenduma o pripajanju Krima Rusiji.

On je rekao da je "apsolutno i potpuno neprihvatljivo da se u 21. veku rešava bilo koji sukob tenkovima, artiljerijom i vojnim čizmama na terenu", misleći na raspoređivanje ruskih trupa na ključnim lokacijama na Krimu. Dodao je ipak da "i dalje veruju da imaju šansu da reše sukob mirnim putem".
 

* Turčinov: Postoji rizik od invazije Rusa

* Ukrajinci: Rusi pucali na naš avion!

* "Putine, priznaj Kosovo i daćemo ti Krim"

* "SAD vide da je Krim izgubljen"

Jacenjuk je pozvao Moskvu da povuče svoja vojna pojačanja sa Krima i da počne pregovore.

Čurkin je stao u odbranu prava Krima da održi referendum o tome da li želi da se pripoji Rusiji, i rekao da se pojavio pravni vakum na Krimu izazvan "neustavnim svrgavanjem vlade u Kijevu". Čurkin se pozvao na Kosovo koje je proglasilo nezavisnost, a agencija Frans pres je podsetila da Rusija nije priznala proglašenu nezavisnost Kosova.

Ruski ambasador je ponovio da Moskva ne priznaje nove vlasti u Kijevu. Čurkin je govoriio posle izlaganja Jacenjuka i više zapadnih ambasadora među kojima i ambasadora SAD, Francuske i Velike Britanije koji su svi ocenili da će referendum u nedelju biti nelegitiman i tražili politički dijalog između Moskve i Kijeva da se ta kriza reši mirnim putem.

2024 © - Vesti online