Petak 14.03.2014.
18:01
D. N. Petrović - Vesti

Stop zulumu Prištine!

I žene na poternicama: Euleks ispunjava želje Prištine
 

U Prištini tvrde da je za njim postojala Euleksova poternica zbog ranijeg napada na međunarodnog službenika. Upravo je namera da Sovrlića odvedu u Prištinu bila razlog da se građani samoorganizuju i silom ga oslobode.
 

Samo nas još ne ubijaju!

Srbi u strahu od hapšenja: Stevan Vujović

Predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović kaže da duže od šest meseci Srbi ove opštine trpe zulum Pogranične policije iz Prištine, sastavljene isključivo od Albanaca, koja demonstrira svoje prisustvo na severu Kosova i radi šta hoće.


- Provociraju, pljačkaju, rade narodu sve i svašta, samo još što ne ubijaju. Više puta protestovali smo i blokirali puteve ne bismo li ih oterali, ali se iznova pojave, ne možemo više da trpimo taj pritisak - dodaje Vulović.

Prema nezvaničnim informacijama, okupljeni građani i Sovrlićevi drugovi najpre su teškim kamionima blokirali prilazni put policijskoj stanici, a potom su razbili vrata na kontejneru i izveli Sovrlića koji je odmah nestao u nepoznatom pravcu. Neki od očevidaca tvrde da su čuli i pucnje, da je neko pucao u vazduh, ali da se ne zna ko. Po zvaničnim informacijama, tokom ove "akcije" nije bilo povređenih.
 

Spasen tamnovanja: Kontejner iz koga je oslobođen Sovrlić
 

Iz Prištine je odmah stigao nalog za suspenziju komandira Policijske stanice u Zubinom Potoku Jugoslava Bogavca, a preduzete su i mere za pronalaženje i hapšenje Sovrlića. Takođe je saopšteno da su identifikovane sve osobe koje su učestvovale u njegovom nasilnom oslobađanju i da će protiv njih biti pokrenut odgovarajući postupak.
 

Zubin Potok hoće po svaku cenu

Žitelji Ibarskog Kolašina (opština Zubin Potok i okolina) bili su najtvrđi i odbrani svojih ognjišta od svih vidova nasrtaja Albanaca i međunarodnih snaga. Ovu opštinu Albanci žele po svaku cenu da stave pod kontrolu i zbog jezera Gazivode koje smatraju "svojim" najvažnijim resursom. Zbog toga se u Zubin Potok šalje najviše policije i provokacije su najčešće i najbrutalnije.

Do verbalnog sukoba između Sovrlića i jednog policajca KPS-a došlo je, kako se priča, zbog nepropisnog parkiranja vozila. Neki tvrde da je Sovrlić, inače sklon ishitrenim i bahatim reakcijama, nasrnuo na policajca, pocepao mu deo odeće i pokidao zlatni lančić koji je imao na vratu.


- Hapšenje je bilo inscenirano, a Sovrlić je priveden da bi zbog ranijih učešća na barikadama bio odveden u Prištinu - kaže nam mladić iz Zubinog Potoka koji je sa strane posmatrao njegovo oslobađanje.


Predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović za "Vesti" ističe da osuđuje svaku vrstu nasilja, pa i nasilje koje se dogodilo prema pripadnicima KPS-a iz Policijske stanice u Zubinom Potoku, ali i naglašava da je nasilje bilo isprovocirano ranijim potezima prištinskih vlasti i, kako naglašava, kosovske države u pokušaju.


- To je suština svega što se prekjuče dogodilo, što se događalo i što će se događati u našoj opštini. Pritisci iz Prištine su stalni i sve veći, moguće je da je Sovrlić koga znam kao mladog čoveka i dobrog sportistu napravio neki sitniji prekršaj, ali nije on uhapšen zbog toga. Njega su, kako sam informisan, lovili zbog nekih ranijih navodnih krivičnih dela, trebalo je da ga prebace u Prištinu i da tamo, kao i mnogi drugi nevini Srbi, mesecima čami u albanskom zatvoru. Građani su se samoorganizovali zbog zuluma koji mesecima trpe. Svakom građaninu Zubinog Potoka mogu da nameste neko krivično delo, svako je učestvovao na barikadama i svi smo se suprotstavljali nasrtajima iz Prištine, svi smo sada u opasnosti i svi zbog toga strepe - objašnjava Vulović.
 

Trn u oku Albancima: Zubin Potok
 

Opština Zubin Potok donela je juče odluku da na svojoj teritoriji zabrani prisustvo policije Euleksa i svih policijskih i drugih formacija koje su pod kontrolom Prištine.
- Na području opštine Zubin Potok mogu delovati samo policajci koji su pod kontrolom lokalne samouprave i, kako je dogovoreno Briselskim sporazumom, regionalnog komandira KPS-a koji će biti pod kontrolom Zajednice srpskih opština. Mi smo im jasno poslali poruku da ovde nisu poželjni i da im zabranjujemo dolazak, a oni neka vide da li će da dođu - naglašava Vulović.


Ovaj i svi slični događaji deo su napora Prištine da pozivajući se na dogovor sa Beogradom pod kontrolu stavi kompletan severni Kosmet i uhapsi sve koji su "na spisku" zbog ranijeg otpora ovakvim pokušajima. Prema nezvaničnim informacijama koje su objavljivali i neki albanski mediji, na listi za hapšenje su i neki novoizabrani odbornici i predsednici opština.
 

Štrajk srpskih policajaca

Zbog suspenzije komandira Policijske stanice u Zubinom Potoku Jugoslava Bogavca, 87 KPS policajaca iz ove opštine, uglavnom srpske nacionalnosti, stupilo je u štrajk. Policajci traže da se Bogavac, koga u Prištini optužuju da je nemarnim obavljanjem svoje funkcije doprineo nasilnom oslobađanju Slobodana Sovrlića, odmah vrati na posao.
- Prekinuli smo svaku saradnju s takozvanim Ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim institucijama u Prištini, niko više neće sarađivati sa njima. Tražimo da Bogavca u roku od 24 sata vrate na posao, ako to ne učine, radikalizovaćemo proteste - ističe Vulović ne objašnjavajući buduće poteze lokalne samouprave i građana.

2024 © - Vesti online