Četvrtak 13.03.2014.
11:42
Srna

Evropi prete veliki potopi na svakih 10 godina

Bolje planirati izgradnju naselja jer su poplave neizbežne, upozoravaju stručnjaci
 

U periodu od 2000. do 2012. godine poplave su koštale Evropsku uniju oko pet milijardi evra, a materijalni gubici od potopa 2013. iznosili su oko 12 milijardi evra. Stručnjaci tvrde da će se do 2050. godine ova suma u najmanju ruku udvostručiti. Naučnici navode da je moguće smanjiti finansijske rizike, ako se unapred ojačaju potencijalno osetljiva mesta.

Tamo gde je podizanje brana nemoguće, stručnjaci predlažu da se odustane od izgradnje stanova i podizanja značajnih objekata infrastrukture. Nekada se računalo da ako velike poplave na određenom mestu nije bilo sto godina - onda je ni narednih sto neće biti, a to pravilo danas ne vredi.

Čovek je svojom delatnošću izveo iz balansa klimatski sistem planete i tamo gde su se nekada dešavale lake poplave sada su mogući veliki potopi, smatraju naučnici. Količina elementarnih nepogoda i klimatskih anomalija osetno će bitu uvećana u čitavom svetu. Na Dalekom Istoku i Jugoistočnoj Aziji priroda padavina je drugačija nego u Evropi, ali tendencije su iste.

Stručnjaci su sastavili prognozu poplava na Dalekom Istoku za 2014. godinu. Poplave se očekuju u Habarovskoj pokrajini, Jevrejskoj autonomnoj oblasti, Amurskoj i Sahalinskoj oblasti, kao i na Kolimu, Kamčatki i Čukotki.

2024 © - Vesti online