Četvrtak 13.03.2014.
10:43 >> 19:59h
Srna

Merkelova preti, Moskva raspoređuje vojsku na Krimu

Rusija se sprema za kratku akciju protiv "bandi"
 

19 00 - Ukrajinske snage raspoređuju protiv-avionske sisteme oko Odese. Ulicama tog grada danas prošlo najmanje pet lansera S-300, javlja sajt 048 iz Odese.

18 25 - Ruski predsednik Vladimir Putin je predsedavao sastankom ruskog Saveta bezbednosti povodom krize u Ukrajini. Putin je na početku sastanka rekao da, u svetlu razvoja događaja u Ukrajini, želi da razgovara o izgradnji odnosa Rusije "sa prijateljima i partnerima u Ukrajini" i partnerima u Evropi i SAD. Ruski predsednik rekao je da je kriza u Ukrajini unutar-ukrajinska stvar koja nije buknula krivicom Rusije, ali u koju je Rusija "na ovaj, ili onaj način" involvirana, prenele su agencije.
17 31 - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je pohvalila ukrajinske snage na Krimu zbog uzdržanosti čime su pomogle da se spreči krvoproliće na tom poluostrvu, a "to je ravno čudu". "Za mene, skoro je ravno čudu da krv nije potekla" na Krimu, rekao je Švajcarac Tim Guldiman, specijalni izaslanik predsedavajuć zemlje OEBS u Ukrajini.
16 04 - SAD i EU su spremne da preduzumu "veoma ozbiljne" mere kao odgovor na nedeljni referendum na Krimu koji treba da odobri pripajanje tog ukrajinskog poluostrva Rusiji, upozorio je danas američki državni sekretar Džon Keri.
12.16 - Rusija je spremna da uzvrati sankcijama Evropskoj uniji i SAD ako one odluče da zbog krize u Ukrajini i na Krimu zavedu kaznene sankcije Moskvi, saopštilo je Ministarsvo ekonomije Rusije. "Nadamo se da će Zapad ostati samo na političkim sankcijama, bez diranja u trgovinske i ekonomske odnose", izjavio je zamenik ministra za ekonomski razvoj.
11:28 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da "povećava intenzitet" vojnih vežbi "na neisprobanim poligonima i u nepoznatoj okolini" uz granicu sa Ukrajinom. Vežbe će se sprovoditi do kraja marta, u dve etape, u Rostovskoj, Belgorodskoj, Tambovskoj i Kurskoj oblasti. U prvoj vežbi auto, artiljeriske i tenkovske jedinice kretaće se od stalnih lokacija do zadatih reona kombinovano: peške, železnicom i avionom i potom se smestiti na nepoznatoj lokaciji. Navodi se da će posebna pažnja biti posvećena tajnom prebacivanju i maskiranju. Za vežbe se stvara "složena situacija, slična bojevim dejstvima uz imitaciju uslovnog protivnika".

"Ako Rusija nastavi po kursu iz poslednjih nekoliko nedelja, to neće biti samo katastrofa za Ukrajinu", rekla je Merkelova u nemačkom parlamentu. Ona je dodala da ova situacija neće promeniti samo odnos EU prema Rusiji, nego će naneti i veliku ekonomsku i političku štetu Moskvi.

Merkelova kaže da Rusija pokušava da iskoristi slabost svog komšije, umesto da deluje kao partner koji se zalaže za stabilnost. "Teritorijalni integritet Ukrajine ne može biti doveden u pitanje", rekla je Merkelova i dodala da se situacija u kojoj se nalazi Krim ne može porediti sa Kosovom.

Sankcije, je l'? A da se malo rasporedi vojska...

I dok Merkelova preti na Krimu se raspoređuju ruske trupe, a kako je rekao čelnik Komiteta ruske Državne dume za odnose sa bivšim sovjetskim državama Leonid Slucki jedinice će delovati "samo u slučaju vojnog napada iz Kijeva".

Rusi će delovati "samo" u slučaju napada iz Kijeva

Pročitajte još:

* "Putine, priznaj Kosovo i daćemo ti Krim"

* Kinezi mogu da traže Sibir, kao Rusi Krim

* SAD spremaju vojni odgovor ako se zaoštri na Krimu

"Sada ima nekoliko vojnih jedinica tamo koje zauzimaju pozicije u slučaju da bude nekog otpora, oružane agresije, vojne ekspanzije iz Kijeva", rekao je Slucki.

On je dodao da bi ruski vojnici mogli biti potrebni ukoliko referendum na Krimu dovede do iznenadne vojne intervencije iz Kijeva i naveo da je "to verovatno".

"Mala operacija, samo protiv bandita"

"To nije vojna operacija velikih razmera. Kada jedinice bandita, ne daj bože, ulete ka jugoistoku Ukrajine, posebno ka Krimu, shvatate da bi bilo teško da se (tome) odmah suprotstavimo. Mi nismo mađioničari. Zato, jeste, neke vojne jedinice zauzimaju položaje ovde (na Krimu)", tvrdi Slucki koji često govori ispred Državne dume o Ukrajini.

Prema njegovim rečima "vrlo verovatno takav upad, nažalost, očekuje se u danima kada se održava referendum", a ruski vojnici delovaće "samo" u slučaju vojnog napada iz Kijeva.

2024 © - Vesti online