Četvrtak 13.03.2014.
16:05
J. L. Petković, B. Đokić - Vesti

Novim ministrima ekološke limuzine

Ministar Ivan Mrkić i ambasador Masafumi Kuroki
 


- Uslov donacije je da vozila budu japanske proizvodnje i da ispunjavaju najviše ekološke norme - kazali su "Vestima" u ambasadi Japana u Beogradu. Ipak, nismo saznali za koliko automobila će Vlada Srbije obogatiti vozni park i šta planira da kupi.


- Vozila su namenjena za javni sektor u širem smislu i još uvek nije precizirano ko će ih dobiti. Broj vozila zavisi od cena modela i od potreba javnog sektora. Automobili bi trebalo da budu nabavljeni tokom ove godine, ali je moguće da se procedura produži i na sledeću godinu - rečeno je "Vestima" u ambasadi Japana u Beogradu.

Dali skoro pola milijarde

Kada je reč o japanskim vozilima, na srpskom tržištu mogu se naći tojota, leksus i honda. Ugovor o donaciji potpisali su ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kiroki i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić. Japan je od 1999. godine, uključujući i ovu donaciju, Srbiji pomogao sa oko 460 miliona evra.

Kako saznajemo u Vladi Srbije, odnosno Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, za potrebe prevoza i ministara i drugih visokih državnih službenika, kao i za potrebe prevoza stranih delegacija, koristi se nekoliko stotina vozila.


- Uprava ima 305 automobila u voznom stanju i još 17 koja su spremna za rashodovanje i uskoro će biti prodata na licitaciji. Neka od tih vozila koristi generalni sekretarijat Vlade Srbije, jedan deo ministarstva, Predsedništvo ili Narodna skupština. Koliko vozila koristi svaka od tih institucija ne možemo precizno reći, jer se taj broj gotovo svakodnevno menja, odnosno neka vozila su na zaduženju, a neka data na trajno korišćenje - rečeno je "Vestima" u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa.


Najveći broj vozila su visoke i više kategorije. U pitanju su folksvageni, audiji i škode, ali i ima i zastave ili fijata, koje obično koriste tehničke službe u okviru Vlade Srbije.

2024 © - Vesti online