Četvrtak 13.03.2014.
08:51
blic.rs

Povređeni u sudaru tramvaja i kamiona mogu da traže do 16.000 evra odštete

Stravičan sudar kamiona i tramvaja na Novom Beogradu
 

''Prema zakonu o obaveznom osiguranju, povređeni putnik mora odmah da se javi vozaču koji je upravljao vozilom. Vozač je dužan da stane, pozove Hitnu pomoć i policiju. Od dokumentacije je potrebna izjava vozača, zapisnik policije i nalaz lekara. Ako povređeni ne može da sačeka policiju, pri javljanju lekaru mora da objasni da je povređen u javnom prevozu. Zahtev za odštetu putnik šalje GSP “Beograd” koji to prosleđuje nama'' kažu za ''Blic'' u ''Dunav osiguranju'' koji sa GSP-om ima ugovor o osiguranju svih putnika u vozilima ovog preduzeća, bez obzira na to da li su se vozili s kartom ili bez nje.

Sudar na Novom Beogradu - 20 povređenih, dvoje se bore za život

Visina odštete zavisi od težine povrede i dužine lečenja. Na iznos takozvane premije utiče i broj godina povređenog ili kome se isplaćuje novac.

''Naš lekar-cenzor daje nalaz, ocenu i mišljenje o procentu invaliditeta i vremenu sprečenosti za rad. Maksimalan iznos za privremenu sprečenost za rad i nužne troškove lečenja je 4.000 evra. U slučaju trajnog i najtežeg oblika invaliditeta najveća odšteta prema zakonu iznosi 16.000 evra, a ako je putnik preminuo, naknada porodici je 8.000 evra'', ističu u ''Dunav osiguranju'' i dodaju da se odšteta plaća u zakonskom roku od 14 dana od utvrđene osnovanosti zahteva, odnosno kada su pruženi svi relevantni dokazi.

2024 © - Vesti online