Sreda 12.03.2014.
20:49 >> 21:54h
Beta

OEBS: Rusi nas držali na nišanu

Snage u Simferopolju
 

To je prvi put da se kaže da su međunarodni posmatrači sa kontrolom Krima konkretno povezali trupe Rusije, a ne lokalne milicije koje imaju rusku podršku.

Pročitajte još:

* Masovne vežbe padobranaca Vojske Rusije

* Drama u Ukrajini, a Rusi testiraju rakete

* Govor brojki: Ako bude rata, Rusija će smožditi Ukrajinu

Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju je poslala posmatrače da prate vojnu situaciju na Krimu, gde se za nedelju priprema referendum za pripajanje Rusiji.

OEBS je saopštio u svom sedištu u Beču da je njegov tim primetio "značajne dokaze... o prisustvu" trupa Rusije, uključujući registarske tablice i oznake ruskih snaga.

Posmatrači su pet puta za proteklih sedam dana bili sprečeni da uđu na Krim.

Predsedavajući OEBS Didije Burkhalter je u telefonskom razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom naglasio važnost raspoređivanja posmatrača OEBS-a u Ukrajini, saopštila je ta međunarodna organizacija kojom predsedava Švajcarska.

Burkhalter je naglasio da je važno da se brzo postigne konsenzus o rasporedivanju posmatrača OEBS-a u Ukrajini, što bi doprinelo bezbedniosti manjina, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su dvojica zvaničnika razgovarala o mogućnosti osnivanja kontakt grupe za Ukrajinu i načinima za smirivanje krize u toj zemlji.

2024 © - Vesti online